Fot. zdrowemiasto.pl
Kwasy omega 3 to tzw. niezbędne kwasy tłuszczowe, które powinny być dostarczone wraz z dietą. Najważniejsze kwasy tłuszczowe omega 3 to kwas DHA, czyli dokozaheksaenowy oraz EPA, czyli eikozapentaenowy; mniejsze znaczenie dla naszego organizmu ma kwas ALA. Kwasy EPA i DHA dostarczane są w produktach odzwierzęcych, zaś ALA występuje w produktach roślinnych. W tradycyjnej diecie dostarczamy zbyt mało kwasów omega 3, dodatkowo pojawia się kwestia zachowania właściwego stosunku omega 3 do omega 6, gdyż ma to kluczowe znaczenie dla zdrowia. Te dwa fakty stanowią wskazanie do suplementowania kwasów omega 3, jednak warto jednocześnie dostarczyć jak najwięcej cennych kwasów omega 3 wraz z dietą.
Nie od dziś wiadomo, że najlepszym źródłem kwasów omega 3 w diecie są ryby. Aby dostarczyć optymalnych ilości kwasów omega 3 – czyli około 1,5 – 2 g dziennie, należy dwa razy w tygodniu zjeść porcję ryby. Przez porcję rozumiemy kawałek ryby wielkości około 150 g. Niewiele, prawda? A jednak sporo osób nie dostarcza z dietą dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3. Spożywamy za mało ryb – a wynika to zarówno z ograniczonej dostępności ryb dobrej jakości, a także mniejszego spożycia ryb. Wynika ono z obaw przed zanieczyszczeniami ryb metalami ciężkimi czy dioksynami. Wystarczy jednak wiedzieć, które gatunki ryb są najbardziej wartościowe – i nie ma wtedy potrzeby unikania ich spożycia.
Poza rybami kwasy omega 3 znaleźć można ponadto w owocach morza, a w mniejszych ilościach także w jajkach i mięsie. A kwas ALA znaleźć można w pestkach dyni, orzechach, migdałach, tłoczonych olejach roślinnych, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Warto jednak mieć na uwadze, że praktycznie każde naturalne źródło kwasów omega 3 dostarcza jednocześnie sporo kwasów omega 6. Te kwasy tłuszczowe także są niezbędne dla zachowania zdrowia – ale tylko w małych ilościach. Gdy ich przewaga nad kwasami omega 3 jest znaczna – mogą negatywnie wpływać na nasz organizm.
Pożądany stosunek omega 3 do omega 6 to około 1: 2 – 1: 4, jednak nasza dieta dostarcza tych kwasów tłuszczowych w całkowicie zaburzonych proporcjach, sięgających nawet 1: 20. Jedynym sposobem na przywrócenie odpowiednich proporcji jest zwiększenie podaży samych kwasów omega 3 - a to umożliwi nam jedynie suplementacja. Kapsułki z kwasami omega 3 zapobiegają konsekwencjom niedoborów omega 3, takich jak pogorszenie stanu skóry i włosów, choroby układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca, zawał serca), choroby neurodegeneracyjne, zaburzenia odporności oraz schorzenia autoimmunologiczne i alergie. Suplementy diety z omega 3 stanowią zatem kluczowy element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
Omega 3 potrzebne są nam od pierwszych dni życia, aż do późnej starości. Zwiększone zapotrzebowanie na omega 3 wykazują dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, chorujący na schorzenia przewlekłe. Jednak nie tylko te osoby potrzebują suplementacji omega 3 – po kapsułki z omega 3 powinien sięgać każdy, kto chce kompleksowo zadbać o zdrowie. Najlepiej sprawdzą się kapsułki wysokiej jakości, zawierające olej rybi pozbawiony zanieczyszczeń, wyselekcjonowany z określonych gatunków ryb. W suplemencie diety marki Cheers , dostępnym w postaci szybko trawionej kapsułki, znaleźć można ponad 1 g kwasów DHA i EPA, które wyróżniają się najwyższą przyswajalnością. Brak jakichkolwiek syntetycznych dodatków i stałe kontrole jakości stanowią gwarancję bezpieczeństwa stosowania suplementu i jego wysokiej skuteczności.
Omega 3 – jak dostarczyć ich wraz z dietą?
Najbogatsze w kwasy omega 3 gatunki ryb to niewielkie, tłuste ryby morskie – pstrąg, śledź czy łosoś. Ryby te jednocześnie nie zawierają zbyt wielu zanieczyszczeń. Z kolei najmniej kwasów omega 3 zawierają panga, mintaj i tilapia. Spożywając ryby dostarczamy ponadto sporo pełnowartościowego białka, wapnia, cynku czy jodu.
Poza rybami kwasy omega 3 znaleźć można ponadto w owocach morza, a w mniejszych ilościach także w jajkach i mięsie. A kwas ALA znaleźć można w pestkach dyni, orzechach, migdałach, tłoczonych olejach roślinnych, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Warto jednak mieć na uwadze, że praktycznie każde naturalne źródło kwasów omega 3 dostarcza jednocześnie sporo kwasów omega 6. Te kwasy tłuszczowe także są niezbędne dla zachowania zdrowia – ale tylko w małych ilościach. Gdy ich przewaga nad kwasami omega 3 jest znaczna – mogą negatywnie wpływać na nasz organizm.
Kapsułki z omega 3 – zalety suplementacji
Omega 3 potrzebne są nam od pierwszych dni życia, aż do późnej starości. Zwiększone zapotrzebowanie na omega 3 wykazują dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, chorujący na schorzenia przewlekłe. Jednak nie tylko te osoby potrzebują suplementacji omega 3 – po kapsułki z omega 3 powinien sięgać każdy, kto chce kompleksowo zadbać o zdrowie. Najlepiej sprawdzą się kapsułki wysokiej jakości, zawierające olej rybi pozbawiony zanieczyszczeń, wyselekcjonowany z określonych gatunków ryb. W suplemencie diety marki Cheers , dostępnym w postaci szybko trawionej kapsułki, znaleźć można ponad 1 g kwasów DHA i EPA, które wyróżniają się najwyższą przyswajalnością. Brak jakichkolwiek syntetycznych dodatków i stałe kontrole jakości stanowią gwarancję bezpieczeństwa stosowania suplementu i jego wysokiej skuteczności.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA