Fot. zdrowemiasto.pl
Nadmiar cukru szkodzi. Wiedzą o tym doskonale zarówno miłośnicy słodkich łakoci, którzy zdecydowanie nie lubią stawać na wadze, jak też osoby, które mają problemy z zębami. Jeśli nie potrafimy żyć bez słodkiego smaku, być może warto zastąpić cukier aspartamem?
Co to jest aspartam?
To substancja słodząca, która, przy stężeniach dających uczucie słodkości, omal nie ma kalorii, za to jest ok. dwieście razy słodsza od cukru. Aspartam (tzw. słodzik) jest powszechnie dodawany do wielu produktów żywnościowych. Dzięki temu ich wartość kaloryczna jest dużo mniejsza, a jednocześnie odczuwalne właściwości smakowe pozostają niezmienione. Niektórzy konsumenci nawet wolą słodycze czy napoje słodzone aspartamem, ponieważ jego słodki smak utrzymuje się na receptorach smakowych dużo dłużej, zaspakajając łaknienie słodyczy na dłużej. Zawierające aspartam produkty to między innymi niskokaloryczne napoje gazowane i niegazowane, gumy do żucia. Aspartam znajdziemy w niektórych preparatach witaminowych, produktach mlecznych i zbożowych, wędlinach, słodyczach czy choćby w piwie bezalkoholowym. Lista produktów jest dość długa, wiele źródeł podaje, iż aspartam wykorzystywany jest w ponad 6 tys. produktach żywnościowych.
Czy aspartam jest szkodliwy?
Po przypadkowym odkryciu aspartamu w roku 1965 ubiegłego stulecia i początkowych zawirowaniach z jego legalizacją jako dodatku żywnościowego, po roku 1981 zaczęto go stosować w przemyśle spożywczym na dużą skalę. Szybko jednak zyskał też sobie wrogów — pojawiły się opinie, że aspartam może powodować nowotwory, stwardnienie rozsiane czy uszkodzenia mózgu. Te negatywne głosy raczej nie zachęcały do zamiany cukru na aspartam. Rzekome skutki uboczne aspartamu zaczęli więc badać naukowcy. Na przestrzeni kilkunastu lat przeprowadzono liczne badania, których wyniki nie potwierdziły zarzucanej mu szkodliwości.
W grudniu 2013 roku po raz kolejny eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydali oficjalne oświadczenie, że aspartam stosowany w dopuszczalnych dawkach nie zagraża naszemu zdrowiu i jest w organizmie metabolizowany do prostych substancji, podobnie jak inne produkty żywnościowe.
Co to jest aspartam?
To substancja słodząca, która, przy stężeniach dających uczucie słodkości, omal nie ma kalorii, za to jest ok. dwieście razy słodsza od cukru. Aspartam (tzw. słodzik) jest powszechnie dodawany do wielu produktów żywnościowych. Dzięki temu ich wartość kaloryczna jest dużo mniejsza, a jednocześnie odczuwalne właściwości smakowe pozostają niezmienione. Niektórzy konsumenci nawet wolą słodycze czy napoje słodzone aspartamem, ponieważ jego słodki smak utrzymuje się na receptorach smakowych dużo dłużej, zaspakajając łaknienie słodyczy na dłużej. Zawierające aspartam produkty to między innymi niskokaloryczne napoje gazowane i niegazowane, gumy do żucia. Aspartam znajdziemy w niektórych preparatach witaminowych, produktach mlecznych i zbożowych, wędlinach, słodyczach czy choćby w piwie bezalkoholowym. Lista produktów jest dość długa, wiele źródeł podaje, iż aspartam wykorzystywany jest w ponad 6 tys. produktach żywnościowych.
Czy aspartam jest szkodliwy?
Po przypadkowym odkryciu aspartamu w roku 1965 ubiegłego stulecia i początkowych zawirowaniach z jego legalizacją jako dodatku żywnościowego, po roku 1981 zaczęto go stosować w przemyśle spożywczym na dużą skalę. Szybko jednak zyskał też sobie wrogów — pojawiły się opinie, że aspartam może powodować nowotwory, stwardnienie rozsiane czy uszkodzenia mózgu. Te negatywne głosy raczej nie zachęcały do zamiany cukru na aspartam. Rzekome skutki uboczne aspartamu zaczęli więc badać naukowcy. Na przestrzeni kilkunastu lat przeprowadzono liczne badania, których wyniki nie potwierdziły zarzucanej mu szkodliwości.
W grudniu 2013 roku po raz kolejny eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydali oficjalne oświadczenie, że aspartam stosowany w dopuszczalnych dawkach nie zagraża naszemu zdrowiu i jest w organizmie metabolizowany do prostych substancji, podobnie jak inne produkty żywnościowe.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA