Choroba Leśniowskiego-Crohna - jak sobie radzić ze schorzeniem?
POCZEKALNIA. Szepty
Choroba Leśniowskiego-Crohna to chroniczne zapalenie przewodu pokarmowego. Schorzenie może dotyczyć każdego jego odcinka – od jamy ustnej, aż po odbyt. W miejscach dotkniętych chorobą powstają owrzodzenie, przetoki, a nawet komórki nowotworowe. Podstawowym objawem choroby Leśniowskiego-Crohna są bóle brzucha i biegunki. Dolegliwości te są niezwykle przykre i uciążliwe dla pacjenta, a w wielu przypadkach utrudniają normalne funkcjonowanie. Choroba negatywnie wpływa na zdrowie pacjenta. U wielu osób występują niedobory białkowo-energetyczne oraz niedożywienie. Jak radzić sobie z tą chorobą jelit?
Leczenie schorzeń jelit, takich jak WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) czy choroby Leśniowskiego-Crohna, jest przede wszystkim objawowe. Ma ono ułatwić pacjentowi codzienne funkcjonowanie i zapobiegać nawrotom dolegliwości. Najczęściej pacjent musi zażywać leki będące pochodną kwasu 5-aminosalicylowego, czyli mesalazynę i sulfasalazynę. W czasie leczenia wykorzystywane mogą być też glikokortykosteroidy, środki immunosupresyjne czy infliksymab, lek tzw. terapii biologicznej, który pozwala na bezpośrednią ingerencję w stan zapalny.
Oprócz farmakologii przy chorobie Leśniowskiego-Crohna niezwykle ważne jest wprowadzenie odpowiednich zasad żywieniowych. Pozwala to lepiej radzić sobie ze schorzeniem i zminimalizować ryzyko przykrych konsekwencji.
Leczenie dietetyczne przede wszystkim ma na celu oszczędzanie chorego jelita. Chory powinien przejść na dietę ubogoresztkową, bogatą w białko (zwłaszcza zwierzęce), składniki mineralne i witaminy. Najczęściej powinien także zrezygnować z mleka, ponieważ pojawia się u niego nietolerancja. Konieczne jest też wyeliminowanie pokarmów wzmacniających perystaltykę jelit. W okresie remisji dieta nie musi zbytnio odbiegać od jadłospisu osób zdrowych, powinna ona być zrównoważona i dostosowana do masy ciała i wieku pacjenta. Najlepsze efekty osiąga się, przestrzegając poniższych zasad:
W czasie zaostrzenia objawów pacjent powinien nie tylko przestrzegać ogólnych zaleceń żywieniowych, ale ilecz także wprowadzić dodatkowe działania, pozwalające odciążyć jelito. Do takich zalicza się:
Centrum Medyczne Synexus zaprasza na bezpłatne konsultacje m.in. osoby, które zmagają się z chorobą Leśniowskiego-Crohna i szukają nowych sposobów radzenia sobie ze schorzeniem. Konsultacje dają możliwość poznania nowych możliwości terapeutycznych w ramach prowadzonych programów badań klinicznych nowych leków i terapii w zakresie chorób jelit.
Jak leczy się choroby jelit?
Leczenie schorzeń jelit, takich jak WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) czy choroby Leśniowskiego-Crohna, jest przede wszystkim objawowe. Ma ono ułatwić pacjentowi codzienne funkcjonowanie i zapobiegać nawrotom dolegliwości. Najczęściej pacjent musi zażywać leki będące pochodną kwasu 5-aminosalicylowego, czyli mesalazynę i sulfasalazynę. W czasie leczenia wykorzystywane mogą być też glikokortykosteroidy, środki immunosupresyjne czy infliksymab, lek tzw. terapii biologicznej, który pozwala na bezpośrednią ingerencję w stan zapalny.
Dieta przy chorobie Leśniowskiego-Crohna
Oprócz farmakologii przy chorobie Leśniowskiego-Crohna niezwykle ważne jest wprowadzenie odpowiednich zasad żywieniowych. Pozwala to lepiej radzić sobie ze schorzeniem i zminimalizować ryzyko przykrych konsekwencji.
Leczenie dietetyczne przede wszystkim ma na celu oszczędzanie chorego jelita. Chory powinien przejść na dietę ubogoresztkową, bogatą w białko (zwłaszcza zwierzęce), składniki mineralne i witaminy. Najczęściej powinien także zrezygnować z mleka, ponieważ pojawia się u niego nietolerancja. Konieczne jest też wyeliminowanie pokarmów wzmacniających perystaltykę jelit. W okresie remisji dieta nie musi zbytnio odbiegać od jadłospisu osób zdrowych, powinna ona być zrównoważona i dostosowana do masy ciała i wieku pacjenta. Najlepsze efekty osiąga się, przestrzegając poniższych zasad:
- dziennie powinno się spożywać 5-6 małych objętościowo posiłków w regularnych odstępach czasu,;
- należy jeść potrawy lekkostrawne;, unikać przypraw (szczególnie ostrych), dań smażonych, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, potraw ciężkostrawnych, warzyw wzdymających, alkoholu, czerwonego mięsa,;
- aby uzupełnić niedobory energii w ciągu dnia, pacjent powinien spożywać od 2500 do 3000 kalorii, czyli przejść na dietę bogatoenergetyczną;
- Zzalecane jest uzupełnienie diety o produkty białkowe; w jadłospisie powinno się znaleźć ok. 100-120g białka; to najlepiej przyswajalne pacjenci znajdą w rybach, mięsie i nabiale;
- dieta przy chorobie Leśniowskiego-Crohna powinna charakteryzować się niską zawartością tłuszczu – nie powinien on przekraczać 20% ogólnej energii pożywienia, czyli ok. 50-70 g dziennie;
- podstawowym źródłem energii powinny być węglowodany; najlepiej, jeśli zapewniają one 60% całodobowego zapotrzebowania na energię;
- w celu oszczędzania jelit, chory powinien sięgać po owoce i warzywa młode oraz delikatne, bez pestek (przed spożyciem zawsze je obrać); najlepiej owoce i warzywa spożywać w postaci soków i przecierów;
- diecie przy chorobie Leśniowskiego-Crohna powinna towarzyszyć suplementacja preparatami z witaminą B12, kwasem foliowym, solami mineralnymi (wapń, magnez, cynk).
Jak radzić sobie z chorobą Leśniowskiego-Crohna przy zaostrzeniu objawów?
W czasie zaostrzenia objawów pacjent powinien nie tylko przestrzegać ogólnych zaleceń żywieniowych, ale ilecz także wprowadzić dodatkowe działania, pozwalające odciążyć jelito. Do takich zalicza się:
- spożywanie 5-7 razy dziennie rozdrobnionych posiłków w postaci płynnej lub półpłynnej;
- dostarczanie do organizmu dużej ilości płynów, co zapobiegnie problemom związanym z pasażem treści pokarmowej;
- unikanie jedzenia produktów spożywczych zawierających błonnik oraz produktów i przetworów mlecznych, chyba że nie wywołują one nietolerancji.
Centrum Medyczne Synexus zaprasza na bezpłatne konsultacje m.in. osoby, które zmagają się z chorobą Leśniowskiego-Crohna i szukają nowych sposobów radzenia sobie ze schorzeniem. Konsultacje dają możliwość poznania nowych możliwości terapeutycznych w ramach prowadzonych programów badań klinicznych nowych leków i terapii w zakresie chorób jelit.
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Kofeina w suplementach diety i efekty jej stosowania - czy zapewnia duże pobudzenie?
- Wyposażenie gabinetu okulistycznego - jakie produkty są szczególnie ważne i gdzie je kupić?
- Odkryj potęgę peruwiańskich ziół: Uncaria ČR - tradycja i innowacja od 2001 roku.
- Branża medyczna - jak dopasować strój do profesji?
- Produkty niskobiałkowe - tabela pomocnicza dla chorych na PKU
- Chorujesz na serce? Eksperci przestrzegają, by nie brać wakacji od leków.
- Rola regularnych badań oczu w utrzymaniu zdrowego wzroku - co warto wiedzieć?
- Końcówki do skalera - rodzaje, zastosowanie
- Badania genetyczne w diagnostyce i leczeniu niepłodności: kiedy są potrzebne?
- Jak kawa wpływa na ciśnienie krwi?
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA