Fot. zdrowemiasto.pl
Od czasu do czasu każdego dopada ochota na smakołyki. W takich sytuacjach często wybieramy batoniki, chipsy lub inne niezdrowe przekąski, które – oprócz wysokiej kaloryczności – są wypełnione konserwantami i sztucznymi aromatami. Brrrr! Zamiast sięgać po produkty, które są pozbawione wartości odżywczych, warto wybrać małe co nieco, które z jednej strony zaspokoi mały głód, a drugiej - dostarczy organizmowi cennych składników odżywczych.
Na surowo
Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też warzywa, których – nawet o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki marchewki, papryki czy nawet korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. Osoby, którym nie w smak zjadanie samych warzyw, mogą wzbogacić je o różnego rodzaju dipy i pasty. Wielbicielom egzotycznych smaków powinny przypaść do gustu, bardzo proste w przygotowaniu pasty wywodzące się z kuchni bliskowschodnich. Natomiast amatorom bałkańskich smaków z pewnością posmakują pasty i sosy warzywne, w które Bałkany obfitują. Te ostatnie można przygotować samodzielnie, choć wymaga to trochę czasu, a można również skorzystać z, przygotowanych z naturalnych składników, gotowych past i sosów. Ciekawą propozycją są również dipy jogurtowe, które można przygotować w każdej chwili z jogurtu naturalnego, świeżych ziół i przypraw.
Małe co nieco
Nie wszystkie gotowe produkty są wypełnione konserwantami i polepszaczami. Wśród nich można jednak znaleźć przekąski, które zaspokoją głód i ochotę na smakołyki, a przy okazji są zdrowe. Warto wprowadzić do swojej codziennej diety oliwki, które stanowią doskonały dodatek nie tylko do pizzy. Można je jeść w sałatach, z makaronami i na surowo. Można też przygotowywać z nich aromatyczne pasty do chleba i surowych warzyw lub zupę, do przygotowania której wystarczą oliwki, dowolny ser lub śmietana, oliwa i trochę przypraw. Oliwki są bogatym źródłem witamin A i E, a także jednonasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Doskonałym towarzystwem dla oliwek będą faszerowane liście winogron, które o tej porze roku można przygotować ze świeżych liści. Można je faszerować wszystkim – serem feta, ricottą, białym serem, ryżem itd. Poza sezonem, alternatywą jest kupno konserwowanych liści winogron lub gotowych – faszerowanych ryżem z przyprawami.
Orzechy i pestki, i... coś zamiast
Fot. zdrowemiasto.pl
Niezastąpioną przekąską są orzechy i pestki, które oprócz tego, że dostarczają organizmowi witaminę E, są cennym antyoksydantem i wzmacniają naczynia krwionośne. Niedobory witaminy E w organizmie mogą skutkować rozdrażnieniem i osłabieniem zdolności koncentracji.
Jeśli mamy ochotę na większą ilość skubania, a orzechy niestety są dość wysokokaloryczne, można je zastąpić pieczoną ciecierzycą, którą należy ugotować, a następnie wymieszać z dowolnymi dodatkami, np. z miodem i cynamonem lub (w wersji wytrawnej) z oliwą, chilli i solą i piec w piekarniku do czasu aż ciecierzyca się zarumieni i będzie chrupiąca.
Zarówno świeże owoce i warzywa, jak i gotowe przekąski czy pestki są doskonałą propozycją dla osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. Oprócz możliwości podjadania bez perspektywy zdobycia dodatkowych centymetrów w obwodzie są doskonałą alternatywą zarówno na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, jak i w trakcie wieczorów przy filmie lub książce. Smacznego!
Na surowo
Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też warzywa, których – nawet o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki marchewki, papryki czy nawet korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. Osoby, którym nie w smak zjadanie samych warzyw, mogą wzbogacić je o różnego rodzaju dipy i pasty. Wielbicielom egzotycznych smaków powinny przypaść do gustu, bardzo proste w przygotowaniu pasty wywodzące się z kuchni bliskowschodnich. Natomiast amatorom bałkańskich smaków z pewnością posmakują pasty i sosy warzywne, w które Bałkany obfitują. Te ostatnie można przygotować samodzielnie, choć wymaga to trochę czasu, a można również skorzystać z, przygotowanych z naturalnych składników, gotowych past i sosów. Ciekawą propozycją są również dipy jogurtowe, które można przygotować w każdej chwili z jogurtu naturalnego, świeżych ziół i przypraw.
Małe co nieco
Nie wszystkie gotowe produkty są wypełnione konserwantami i polepszaczami. Wśród nich można jednak znaleźć przekąski, które zaspokoją głód i ochotę na smakołyki, a przy okazji są zdrowe. Warto wprowadzić do swojej codziennej diety oliwki, które stanowią doskonały dodatek nie tylko do pizzy. Można je jeść w sałatach, z makaronami i na surowo. Można też przygotowywać z nich aromatyczne pasty do chleba i surowych warzyw lub zupę, do przygotowania której wystarczą oliwki, dowolny ser lub śmietana, oliwa i trochę przypraw. Oliwki są bogatym źródłem witamin A i E, a także jednonasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.
Doskonałym towarzystwem dla oliwek będą faszerowane liście winogron, które o tej porze roku można przygotować ze świeżych liści. Można je faszerować wszystkim – serem feta, ricottą, białym serem, ryżem itd. Poza sezonem, alternatywą jest kupno konserwowanych liści winogron lub gotowych – faszerowanych ryżem z przyprawami.
Orzechy i pestki, i... coś zamiast
Fot. zdrowemiasto.pl
Niezastąpioną przekąską są orzechy i pestki, które oprócz tego, że dostarczają organizmowi witaminę E, są cennym antyoksydantem i wzmacniają naczynia krwionośne. Niedobory witaminy E w organizmie mogą skutkować rozdrażnieniem i osłabieniem zdolności koncentracji.
Jeśli mamy ochotę na większą ilość skubania, a orzechy niestety są dość wysokokaloryczne, można je zastąpić pieczoną ciecierzycą, którą należy ugotować, a następnie wymieszać z dowolnymi dodatkami, np. z miodem i cynamonem lub (w wersji wytrawnej) z oliwą, chilli i solą i piec w piekarniku do czasu aż ciecierzyca się zarumieni i będzie chrupiąca.
Zarówno świeże owoce i warzywa, jak i gotowe przekąski czy pestki są doskonałą propozycją dla osób, dla których ważne jest zdrowe odżywianie. Oprócz możliwości podjadania bez perspektywy zdobycia dodatkowych centymetrów w obwodzie są doskonałą alternatywą zarówno na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, jak i w trakcie wieczorów przy filmie lub książce. Smacznego!
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Gotowanie będzie łatwe, jeśli zastosujesz te porady
- Jaka zmywarka marki Beko - TOP 3 polecane modeli
- Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady
- Kichaj na przeziębienie! Te produkty musisz mieć zimą w kuchni!
- Czego nie wiesz o owocach?
- Soki – z kartonu czy świeże?
- Owoce egzotyczne, które warto włączyć w naszą dietę
- Biznes lubi wino.
- Barszcz czerwony - też kiszony
- Likopen na zdrowie
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA