Gotowanie będzie łatwe, jeśli zastosujesz te porady
POCZEKALNIA. Kuchnia
Zdjęcie ilustracyjne
Gotowanie powinno być przyjemne i proste - a szybki proces gotowania i sprzątania bardzo pomaga. Zapoznaj się z tymi wskazówkami, aby dowiedzieć się, jak gotować szybciej i prościej.
Dokładnie przeczytaj przepis
Przeczytanie przepisu przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku może uchronić Cię przed popełnieniem błędów. Może również przygotować Cię do kolejnych kroków, dzięki czemu możesz płynnie przechodzić z jednego miejsca do drugiego bez przerywania.
Używaj "Mise en Place"
"Mise en place" to francuski termin, który tłumaczy się jako "umieszczenie na miejscu". Używanie mise en place polega na przygotowaniu kuchni z jedzeniem i sprzętem przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Aby prawidłowo korzystać z mise en place, musisz mieć swój przepis w pogotowiu i opracować jasny plan działania. Musisz zebrać wszystko, czego potrzebujesz, a następnie umyć, pokroić w kostkę, przygotować i odmierzyć każdy składnik przed rozpoczęciem gotowania. Na stronie jedzmy-zdrowo.pl znajdziesz więcej ciekawych porad kulinarnych.
Nie zapychaj patelni
Umieszczanie wszystkich warzyw lub mięs na jednej patelni może wydawać się oszczędnością czasu, ale działa wręcz przeciwnie. Nakładające się na siebie potrawy uniemożliwiają przepływ gorącego powietrza, co jest niezbędnym krokiem w procesie gotowania. Gdy wiele kawałków jedzenia dotyka się lub nakłada na siebie, powoduje to nadmiar wilgoci, która chłodzi patelnię. Gdy płyn gromadzi się szybko, może to spowodować, że jedzenie będzie się dusić lub gotować powoli.
Wyłóż blachy do pieczenia folią
Przygotowując danie w piekarniku, możesz znacznie uprościć proces czyszczenia, używając folii na blasze do pieczenia. Folia zatrzyma wilgoć podczas gotowania potrawy. Kiedy myjesz blachę do pieczenia, musisz jedynie wyrzucić folię i szybko opłukać naczynie.
Sprzątaj podczas gotowania
Sprzątanie w trakcie gotowania to znacznie bardziej efektywny sposób na proste i łatwe sprzątanie po obiedzie. Możesz także cieszyć się czystą i uporządkowaną przestrzenią podczas pracy.
Przygotowuj posiłki jednogarnkowe
Posiłki jednogarnkowe i jednoporcjowe mogą drastycznie skrócić proces gotowania i sprzątania. Możesz znaleźć mnóstwo pysznych przepisów, próbując stworzyć pyszne posiłki, które wymagają minimalnej ilości naczyń. Mając mniej brudnych garnków i patelni, możesz cieszyć się ulubionymi posiłkami w mgnieniu oka.
Wypróbuj planowanie posiłków
Przygotowywanie posiłków polega na tworzeniu dań z kilkudniowym wyprzedzeniem, na przykład w weekendy. Zdecyduj, na co masz ochotę w danym tygodniu i przygotuj to w sobotę lub niedzielę wieczorem. Gdy będziesz gotowy w ciągu tygodnia, weź swoje posiłki i podgrzej je, gdy poczujesz głód. Partnerem serwisu kulinarnego jest executive-club.com.pl
Dokładnie przeczytaj przepis
Przeczytanie przepisu przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku może uchronić Cię przed popełnieniem błędów. Może również przygotować Cię do kolejnych kroków, dzięki czemu możesz płynnie przechodzić z jednego miejsca do drugiego bez przerywania.
Używaj "Mise en Place"
"Mise en place" to francuski termin, który tłumaczy się jako "umieszczenie na miejscu". Używanie mise en place polega na przygotowaniu kuchni z jedzeniem i sprzętem przed rozpoczęciem przygotowywania posiłku. Aby prawidłowo korzystać z mise en place, musisz mieć swój przepis w pogotowiu i opracować jasny plan działania. Musisz zebrać wszystko, czego potrzebujesz, a następnie umyć, pokroić w kostkę, przygotować i odmierzyć każdy składnik przed rozpoczęciem gotowania. Na stronie jedzmy-zdrowo.pl znajdziesz więcej ciekawych porad kulinarnych.
Nie zapychaj patelni
Umieszczanie wszystkich warzyw lub mięs na jednej patelni może wydawać się oszczędnością czasu, ale działa wręcz przeciwnie. Nakładające się na siebie potrawy uniemożliwiają przepływ gorącego powietrza, co jest niezbędnym krokiem w procesie gotowania. Gdy wiele kawałków jedzenia dotyka się lub nakłada na siebie, powoduje to nadmiar wilgoci, która chłodzi patelnię. Gdy płyn gromadzi się szybko, może to spowodować, że jedzenie będzie się dusić lub gotować powoli.
Wyłóż blachy do pieczenia folią
Przygotowując danie w piekarniku, możesz znacznie uprościć proces czyszczenia, używając folii na blasze do pieczenia. Folia zatrzyma wilgoć podczas gotowania potrawy. Kiedy myjesz blachę do pieczenia, musisz jedynie wyrzucić folię i szybko opłukać naczynie.
Sprzątaj podczas gotowania
Sprzątanie w trakcie gotowania to znacznie bardziej efektywny sposób na proste i łatwe sprzątanie po obiedzie. Możesz także cieszyć się czystą i uporządkowaną przestrzenią podczas pracy.
Przygotowuj posiłki jednogarnkowe
Posiłki jednogarnkowe i jednoporcjowe mogą drastycznie skrócić proces gotowania i sprzątania. Możesz znaleźć mnóstwo pysznych przepisów, próbując stworzyć pyszne posiłki, które wymagają minimalnej ilości naczyń. Mając mniej brudnych garnków i patelni, możesz cieszyć się ulubionymi posiłkami w mgnieniu oka.
Wypróbuj planowanie posiłków
Przygotowywanie posiłków polega na tworzeniu dań z kilkudniowym wyprzedzeniem, na przykład w weekendy. Zdecyduj, na co masz ochotę w danym tygodniu i przygotuj to w sobotę lub niedzielę wieczorem. Gdy będziesz gotowy w ciągu tygodnia, weź swoje posiłki i podgrzej je, gdy poczujesz głód. Partnerem serwisu kulinarnego jest executive-club.com.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Jaka zmywarka marki Beko - TOP 3 polecane modeli
- Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady
- Kichaj na przeziębienie! Te produkty musisz mieć zimą w kuchni!
- Czego nie wiesz o owocach?
- Soki – z kartonu czy świeże?
- Owoce egzotyczne, które warto włączyć w naszą dietę
- Biznes lubi wino.
- Barszcz czerwony - też kiszony
- Zdrowe przekąski
- Likopen na zdrowie
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA