Fot. zdrowemiasto.pl
Według Światowej Organizacji zdrowia, każdy z nas powinien zjadać dziennie minimum 400 gramów owoców i warzyw. To 400 gramów warto podzielić na 5 porcji, więc porcje minimalne są naprawdę niewielkie. Tymczasem Polacy wciąż jedzą ich zbyt mało, bo 110 kg rocznie. Średnia europejska to 250 kg owoców i warzyw na mieszkańca, chociaż i tę średnią zawyżają Grecy, którzy jedzą rocznie nawet 400 kg owoców i warzyw! Tymczasem owoce są nie tylko smaczne, uniwersalne, zdrowe, ale także ich cechy… potrafią zaskoczyć.
Smaczne źródło zdrowia
To, że owoce są istotne dla naszego zdrowia oraz mają olbrzymie znaczenie dla profilaktyki wielu chorób powszechnie wiadomo. Dzieje się tak między innymi dlatego, że dostarczają cennego błonnika, witamin i składników mineralnych. Przy obecnym zanieczyszczeniu środowiska oraz przy szybkim, pełnym stresów trybie życia, pamiętanie o zjedzeniu banana, jabłka czy garści truskawek jest równie ważne, jak mycie zębów czy zapinanie pasów w samochodzie. Owoców w diecie nie da się zastąpić nawet najbardziej reklamowanym suplementem diety.
Co takiego jest w owocach? Wystarczy wymienić te najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków:
W 100 gramach truskawek jest 6 mg witaminy C, 100 mg witaminy B2 i 30 mg witaminy B1 oraz B3. Poza tym to dobre źródło magnezu, żelaza i manganu, ale także niezłe miedzi i siarki. Owoce te w 90 proc. składają się z wody, są więc niskokaloryczne, ale mają działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, przeciwreumatyczne, także przeciwnowotworowe, regulują pracę wątroby i pobudzają łaknienie.
Starożytni Rzymianie, którzy słynęli z dobrej kondycji i zdrowia, twierdzili, że jedno jabłko dziennie pozwala na unikanie chorób. W Polsce występuje ponad 30 gatunków jabłoni, a samo jabłko zawiera potas, magnez, sporą porcję pektyn, kwasy organiczne, witaminę C i A. Jedzenie jabłek wzmacnia mięśnie, układ nerwowy, odświeża jamę ustną, poprawia perystaltykę jelit. Jabłka obniżają poziom cholesterolu, neutralizują substancje toksyczne w organizmie. Nie warto ich obierać ze skórki, bo zawarty w niej wapń i krzem korzystnie wpływają na włosy i paznokcie.
Cytrynę z kolei kochali nie tylko wspomniani wcześniej Rzymianie, ale też starożytni Grecy. 100 gramów cytryny to aż 70 gramów witaminy C, czyli całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka! Cytryna sprawdza się w infekcjach płuc i jelit, w stanach gorączkowych, przy osłabieniu, wymiotach, grypie, zapaleniu oskrzeli, a nawet przy biegunce i bólach głowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz delikatnie wybiela i wygładza skórę.
Jednym z ulubionych owoców polskich dzieci jest banan. To owoc, który nie dojrzewa w Polsce, ale jest ogólnie dostępny i niedrogi (na przykład tutaj https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro). Z jednej strony ma dosyć dużą ilość kcal, bo w 100 gramach ponad 88, ale zawiera magnez, potas, cynk, jod, mangan, błonnik, witaminę C, K, A, E i z grupy B. Banany wspomagają leczenie anemii, zmniejszają objawy depresji, poprawiają nastrój, sycą, więc sprzyjają odchudzaniu. Są świetnym posiłkiem przed treningiem fitness, bo szybko i na długo dodają energii. Słowo banan (arabskie) oznacza “palec”.
Owocowe koktajle - hit!
Chociaż większość owoców można jeść w całości, nawet bez obierania ze skórki, coraz większą popularnością cieszą się koktajle owocowe, wszelkie musy i tak zwane smoothie - czyli przetarte, gęste soki, często z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. Aby zrobić smoothie nie trzeba mieć wiedzy kulinarnej, ani dużo wolnego czasu. Wystarczą składniki oraz blender. Co wrzucić do kielicha blendera, by rozkoszować się smakiem owoców i dostarczyć sobie energii, witamin i minerałów? Oto dwa ciekawe pomysły:
Smoothie z jabłka i jarmużu
Składniki: 3 liście jarmużu (ok. 70 g), 2 jabłka, kawałek świeżego imbiru, 1 banan, 1 szklanka soku jabłkowego.
Składniki myjemy, z jarmużu usuwamy twarde łodygi, z jabłek gniazda nasienne, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. To wszystko!
Smoothie z mango i limonką
Składniki: 1 dojrzałe mango, sok z 1 limonki, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 200 ml mleka kokosowego
Mango obrać ze skórki, usunąć pestki, włożyć go do blendera, dodać resztę składników, miksować przez około minutę.
Czego nie wiesz o owocach?
Wydaje Ci się, że wiesz całkiem sporo? Znasz ich smak, zapach, wiesz, gdzie je kupić i co z nich przyrządzić? Jednak informacje dotyczące owoców mogą zaskoczyć. Na przykład płaskie brzoskwinie, które coraz częściej znajdujemy w sklepach z żywnością zwane są ciasteczkowymi. I wcale nie są wynikiem eksperymentów szalonego naukowca, ale to jak najbardziej naturalne owoce wywodzące się z Chin. Mają bardzo wielu miłośników, którzy twierdzą, że smakują lepiej, niż tradycyjne, okrągłe brzoskwinie.
Z kolei znakomitym afrodyzjakiem jest owoc, który koszmarnie cuchnie. To durian, którego noszenie przy sobie jest zakazane prawnie w niektórych krajach Azji. Duriana należy jeść tylko w miejscu, w którym jest sprzedawany i tylko w wydzielonych obszarach. Pachnie jak mieszanka sera pleśniowego z zepsutym mięsem, ale w smaku przypomina serek śmietankowy, delikatne orzechy lub maliny - to zależy od oceny tego, kto miał tyle odwagi, by go spróbować. A odwaga potrzebna jest nie tylko ze względu na jego zapach, ale także na fakt, że nie wolno jeść duriana w towarzystwie alkoholu i kawy. To połączenie może być śmiertelne. Śmiertelne są też przypadki, w których spadający owoc, ważący nawet 4 kg i pokryty kolcami, trafił na głowę przypadkowego przechodnia...
Smaczne źródło zdrowia
To, że owoce są istotne dla naszego zdrowia oraz mają olbrzymie znaczenie dla profilaktyki wielu chorób powszechnie wiadomo. Dzieje się tak między innymi dlatego, że dostarczają cennego błonnika, witamin i składników mineralnych. Przy obecnym zanieczyszczeniu środowiska oraz przy szybkim, pełnym stresów trybie życia, pamiętanie o zjedzeniu banana, jabłka czy garści truskawek jest równie ważne, jak mycie zębów czy zapinanie pasów w samochodzie. Owoców w diecie nie da się zastąpić nawet najbardziej reklamowanym suplementem diety.
Co takiego jest w owocach? Wystarczy wymienić te najpopularniejsze i najbardziej lubiane przez Polaków:
W 100 gramach truskawek jest 6 mg witaminy C, 100 mg witaminy B2 i 30 mg witaminy B1 oraz B3. Poza tym to dobre źródło magnezu, żelaza i manganu, ale także niezłe miedzi i siarki. Owoce te w 90 proc. składają się z wody, są więc niskokaloryczne, ale mają działanie wzmacniające, przeciwbiegunkowe, przeciwreumatyczne, także przeciwnowotworowe, regulują pracę wątroby i pobudzają łaknienie.
Starożytni Rzymianie, którzy słynęli z dobrej kondycji i zdrowia, twierdzili, że jedno jabłko dziennie pozwala na unikanie chorób. W Polsce występuje ponad 30 gatunków jabłoni, a samo jabłko zawiera potas, magnez, sporą porcję pektyn, kwasy organiczne, witaminę C i A. Jedzenie jabłek wzmacnia mięśnie, układ nerwowy, odświeża jamę ustną, poprawia perystaltykę jelit. Jabłka obniżają poziom cholesterolu, neutralizują substancje toksyczne w organizmie. Nie warto ich obierać ze skórki, bo zawarty w niej wapń i krzem korzystnie wpływają na włosy i paznokcie.
Cytrynę z kolei kochali nie tylko wspomniani wcześniej Rzymianie, ale też starożytni Grecy. 100 gramów cytryny to aż 70 gramów witaminy C, czyli całe dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka! Cytryna sprawdza się w infekcjach płuc i jelit, w stanach gorączkowych, przy osłabieniu, wymiotach, grypie, zapaleniu oskrzeli, a nawet przy biegunce i bólach głowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz delikatnie wybiela i wygładza skórę.
Jednym z ulubionych owoców polskich dzieci jest banan. To owoc, który nie dojrzewa w Polsce, ale jest ogólnie dostępny i niedrogi (na przykład tutaj https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro). Z jednej strony ma dosyć dużą ilość kcal, bo w 100 gramach ponad 88, ale zawiera magnez, potas, cynk, jod, mangan, błonnik, witaminę C, K, A, E i z grupy B. Banany wspomagają leczenie anemii, zmniejszają objawy depresji, poprawiają nastrój, sycą, więc sprzyjają odchudzaniu. Są świetnym posiłkiem przed treningiem fitness, bo szybko i na długo dodają energii. Słowo banan (arabskie) oznacza “palec”.
Owocowe koktajle - hit!
Chociaż większość owoców można jeść w całości, nawet bez obierania ze skórki, coraz większą popularnością cieszą się koktajle owocowe, wszelkie musy i tak zwane smoothie - czyli przetarte, gęste soki, często z dodatkiem warzyw, ziół i przypraw. Aby zrobić smoothie nie trzeba mieć wiedzy kulinarnej, ani dużo wolnego czasu. Wystarczą składniki oraz blender. Co wrzucić do kielicha blendera, by rozkoszować się smakiem owoców i dostarczyć sobie energii, witamin i minerałów? Oto dwa ciekawe pomysły:
Smoothie z jabłka i jarmużu
Składniki: 3 liście jarmużu (ok. 70 g), 2 jabłka, kawałek świeżego imbiru, 1 banan, 1 szklanka soku jabłkowego.
Składniki myjemy, z jarmużu usuwamy twarde łodygi, z jabłek gniazda nasienne, imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy. To wszystko!
Smoothie z mango i limonką
Składniki: 1 dojrzałe mango, sok z 1 limonki, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 200 ml mleka kokosowego
Mango obrać ze skórki, usunąć pestki, włożyć go do blendera, dodać resztę składników, miksować przez około minutę.
Czego nie wiesz o owocach?
Wydaje Ci się, że wiesz całkiem sporo? Znasz ich smak, zapach, wiesz, gdzie je kupić i co z nich przyrządzić? Jednak informacje dotyczące owoców mogą zaskoczyć. Na przykład płaskie brzoskwinie, które coraz częściej znajdujemy w sklepach z żywnością zwane są ciasteczkowymi. I wcale nie są wynikiem eksperymentów szalonego naukowca, ale to jak najbardziej naturalne owoce wywodzące się z Chin. Mają bardzo wielu miłośników, którzy twierdzą, że smakują lepiej, niż tradycyjne, okrągłe brzoskwinie.
Z kolei znakomitym afrodyzjakiem jest owoc, który koszmarnie cuchnie. To durian, którego noszenie przy sobie jest zakazane prawnie w niektórych krajach Azji. Duriana należy jeść tylko w miejscu, w którym jest sprzedawany i tylko w wydzielonych obszarach. Pachnie jak mieszanka sera pleśniowego z zepsutym mięsem, ale w smaku przypomina serek śmietankowy, delikatne orzechy lub maliny - to zależy od oceny tego, kto miał tyle odwagi, by go spróbować. A odwaga potrzebna jest nie tylko ze względu na jego zapach, ale także na fakt, że nie wolno jeść duriana w towarzystwie alkoholu i kawy. To połączenie może być śmiertelne. Śmiertelne są też przypadki, w których spadający owoc, ważący nawet 4 kg i pokryty kolcami, trafił na głowę przypadkowego przechodnia...
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Gotowanie będzie łatwe, jeśli zastosujesz te porady
- Jaka zmywarka marki Beko - TOP 3 polecane modeli
- Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady
- Kichaj na przeziębienie! Te produkty musisz mieć zimą w kuchni!
- Soki – z kartonu czy świeże?
- Owoce egzotyczne, które warto włączyć w naszą dietę
- Biznes lubi wino.
- Barszcz czerwony - też kiszony
- Zdrowe przekąski
- Likopen na zdrowie
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA