Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
POCZEKALNIA. Książki
Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej to książka przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka, jak i tych, które planują posiadanie potomstwa. Przystępnie przedstawia zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała. Poradnik podpowiada czytelniczkom, jak komponować swój jadłospis, aby dostarczyć sobie i rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, a jednocześnie zachować dobrą formę w czasie ciąży i po porodzie. W ciągu ostatnich lat zmieniły się poglądy i zalecenia dotyczące odżywiania przyszłych matek. Książka uwzględnia te nowości, a zaproponowane w niej przepisy oparte są zarówno na kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej.
SPIS TREŚCI:
Od autorki
Część I
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
Będę szczęśliwą mamą
Prawidłowa waga w czasie ciąży
Zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
Wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
Warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
Owoce jako naturalna słodycz
Mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
Jaja jako źródło cennych składników
Produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
Ryby – smaczne i zdrowe
Indyk to najlepszy drób
Mięso zwierząt rzeźnych
Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
Przyprawy kuchenne
Substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
Planowanie jadłospisów
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Część II
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja cery
Pielęgnacja intymnych okolic ciała
Pielęgnacja skóry pod pachą
Pielęgnacja włosów
Pielęgnacja stóp
Część III
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy
Zasady obowiązujące w kuchni
Potrawy z warzyw
Owoce w potrawach
Potrawy z mleka i jego przetworów
Dania z jaj
Potrawy mączne
Sałatki z makaronem
Zupy
Dania półmięsne z makaronami i warzywami
Potrawy z ryb
Dania z drobiu
Potrawy z mięsa
Miniprzekąski
Desery i kilka wypieków
Podstawowe przeliczniki miar i wagi w kuchn
* * *
Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Autor: Grażyna Tuchmacher
Wydanie I, Kraków 2010
Format B5
Objętość 218 stron
Oprawa miękka, klejona, folia matowa
Wydawca: Oficyna Wydawnicza IMPULS
ISBN: 978-83-7587-438-9
SPIS TREŚCI:
Od autorki
Część I
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
Będę szczęśliwą mamą
Prawidłowa waga w czasie ciąży
Zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
Wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
Warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
Owoce jako naturalna słodycz
Mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
Jaja jako źródło cennych składników
Produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
Ryby – smaczne i zdrowe
Indyk to najlepszy drób
Mięso zwierząt rzeźnych
Jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
Przyprawy kuchenne
Substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
Planowanie jadłospisów
Wiosna
Lato
Jesień
Zima
Część II
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja cery
Pielęgnacja intymnych okolic ciała
Pielęgnacja skóry pod pachą
Pielęgnacja włosów
Pielęgnacja stóp
Część III
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy
Zasady obowiązujące w kuchni
Potrawy z warzyw
Owoce w potrawach
Potrawy z mleka i jego przetworów
Dania z jaj
Potrawy mączne
Sałatki z makaronem
Zupy
Dania półmięsne z makaronami i warzywami
Potrawy z ryb
Dania z drobiu
Potrawy z mięsa
Miniprzekąski
Desery i kilka wypieków
Podstawowe przeliczniki miar i wagi w kuchn
* * *
Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej
Autor: Grażyna Tuchmacher
Wydanie I, Kraków 2010
Format B5
Objętość 218 stron
Oprawa miękka, klejona, folia matowa
Wydawca: Oficyna Wydawnicza IMPULS
ISBN: 978-83-7587-438-9
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Warto wiedzieć
Grażyna TuchmacherAbsolwentka Akademii Rolniczej w Poznaniu, (Wydział Technologii Żywności). Większość życia zawodowego związana jest ze szkołą.
Od zawsze pasjonowała się kuchnią i medycyną, a w szczególności wpływu sposobu odżywiania na zdrowie człowieka. Wszak jesteśmy tym, co jemy. Już w 1825 roku francuski pisarz, polityk i gastronom J.A. Brillat-Savarin napisał w swojej książce „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej”: " Losy narodów zależą od ich sposobów odżywiania się".
Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania autorka może realizować, nauczając w Zespole Szkół nr 2 w Stargardzie Szczecińskim. Młodzież chętnie chłonęła wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka i technologii gastronomicznej. Wbrew modzie żywieniowej autorka preferuje masło zamiast margaryny; jabłko zamiast tak uwielbianych przez uczniów chipsów, ograniczenie soli na korzyść ziół przyprawowych oraz żywność jak najmniej przetworzoną. Dzisiaj te trendy zwyciężają.
Pasja i długoletnie doświadczenie w pracy szkolnej z nastolatkami i dorastającą młodzieżą, obserwacja ich sposobów odżywiania i nawyków wyniesionych z domu, zaowocowały napisaniem książki „Zdrowe odżywianie kobiety w ciąży”.
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Słownik medyczny angielsko-polski polsko-angielski
- Anatomia miłości - nowe spojrzenie. Co nowego znajdziecie w tym wydaniu?
- Nowa autorska książka mistrza wywierania wpływu
- Najlepiej sprzedająca się książka do psychologii w Stanach Zjednoczonych
- Nowe wydanie najlepiej sprzedającego się podręcznika biologii na świecie
- Koncentracja. Skuteczny trening skupiania uwagi
- Szkolne wyzwania. Jak mądrze wspierać dziecko w dorastaniu?
- Dziesięć rozmów, które musisz przeprowadzić ze swoim synem
- Autoterapia. Pokonaj problemy, stres i lęki
- Św. Hildegarda leczy alergie
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA