10 zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym
POCZEKALNIA. Dzieci
Fot. NCI
Od września br w 1 600 przedszkolach i szkołach w całej Polsce prowadzony jest "Program Szkoła/Przedszkole Przyjazne Żywieniu i Aktywności Fizycznej". Program jest częścią projektu "Zachowaj Równowagę" realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Dbając o zdrowie i prawidłowy rozwój naszych podopiecznych warto poznać i stosować 10 zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
Zdrowe zasady:
Zasada pierwsza zwraca uwagę na to, aby dieta dziecka była zróżnicowana, zawierała produkty z różnych grup. Każda z tych grup to źródło niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych. Wapń i białko dostarcza nam nabiał, ale np. witaminę C – owoce i warzywa. Optymalna, najbardziej odpowiednia dieta to kompozycja najbardziej wartościowych artykułów spożywczych z różnych grup żywności.
Zasada druga przypomina o codziennej aktywności fizycznej (min. 60 minut dziennie). Systematyczne ćwiczenia, uprawianie sportów i inne formy ruchu każdego dnia wpływają pozytywnie nie tylko na kondycję fizyczną, ale również na sprawność umysłową i prawidłową sylwetkę młodego człowieka.
Zasada trzecia mówi o produktach zbożowych, w które powinien obfitować codzienny jadłospis dziecka (przynajmniej 5 porcji). Te produkty to dla organizmu główne źródło energii oraz błonnika wpływającego na prawidłową pracę jelit a także witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) i składników mineralnych (magnez, cynk). Oprócz kanapek z pieczywa pełnoziarnistego (ciemnego razowego i typu graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty niełuskany (brązowy), oraz kaszę gryczaną i jęczmienną. Dobrym i zdrowym rozwiązaniem jest też razowy makaron.
Zasada czwarta dotyczy mleka i produktów mlecznych, które choć nie zawsze są lubiane przez dzieci, są najważniejszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia w diecie. Wapń to podstawowy budulec zdrowych kości, zębów i tkanki łącznej. Mleko i jego produkty zawierają również duże ilości najwyższej jakości białka oraz witaminy A, D i B2. Uczniowie powinni wypijać 3-4 szklanki mleka dziennie albo część mleka zastępować produktami mlecznymi, takimi jak jogurty, kefiry, maślanka, lub sery.
Zasada piąta mówi nam o grupie produktów bogatych w białko. Należą do nich: mięso, drób, ryby, jaja a także – ze względu na wysoką zawartość białka, składników mineralnych i witamin – nasiona roślin strączkowych i orzechy. Produkty mięsne, ryby, jaja są w diecie źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ryby morskie, takie jak: makrela, śledź czy sardynka zawierają także korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i witaminę D. Planując spożycie produktów mięsnych warto skłaniać się ku produktom o małej zawartości tłuszczu (drób, wołowina, cielęcina).
Zasada szósta zwraca uwagę na miejsce warzyw i owoców w diecie. Produkty z tej grupy powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz przekąsek (przynajmniej 5 porcji dziennie). Warzywa i owoce dostarczają składników mineralnych i witamin oraz flawonoidów, są głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych (witamin C, E, karotenów), które mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Ponadto są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje czynności przewodu pokarmowego. W diecie dziecka powinno się znaleźć wiele różnorodnych, wielokolorowych warzyw np. zielone: sałata, brokuły, szpinak czy pomarańczowe: marchew, pomidory, dynia. Świeże lub też suszone i mrożone owoce i soki owocowe to świetne wzbogacenie diety. Należy jednak pamiętać, że, oprócz wartościowych witamin i błonnika, zawierają one duże ilości cukrów prostych, których spożycie powinno być ograniczane. Dlatego też należy jeść więcej warzyw niż owoców. Spośród soków wskazane jest wybieranie raczej warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Zasada siódma mówi o tłuszczach. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, bogatych w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy również ograniczyć produkty zawierające duże ilości cholesterolu (głównie podroby) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby ciastkarskie, cukiernicze, margaryny twarde). Szczególnie istotne dla zdrowia dziecka jest znaczne ograniczenie spożycia niestety często lubianych przez dzieci produktów typu fast-food (frytki, hamburgery, pizza) i czipsów. Te produkty cechuje bardzo wysoka zawartość tłuszczu – nawet 33-48%.
Zasada ósma dotyczy bardzo lubianej przez dzieci grupy produktów, czyli słodyczy i słodkich napojów. Należy jednak bezwzględnie ograniczać ich spożycie, bowiem cukier w nich zawarty nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych. Za to jego nadmiar prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i naraża dziecko na nadwagę i otyłość.
Zasada dziewiąta mówi o ograniczeniu spożycia chlorku sodowego (NaCl) czyli po prostu soli kuchennej. Powinno ono wynosić max. 5 gramów dziennie (w tym: sól z produktów rynkowych, dosalane potrawy). Ilość ta odpowiada w przybliżeniu płaskiej łyżeczce od herbaty. Sól w potrawach można i należy zastępować ziołami, takimi jak: majeranek, bazylia, oregano, czosnek, tymianek itp. Wskazane jest ograniczenie spożycia słonych przekąsek (czipsy, słone paluszki itp.). Duże ilości soli znajdują się również w produktach takich jak gotowe dania w puszkach, zupach i sosach w proszku – niestety, często spożywanych „w pośpiechu” przez dzieci i młodzież.
Zasada dziesiąta przypomina o roli odpowiedniej podaży płynów w racjonalnym żywieniu. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni o intensywniejszym wysiłku fizycznym, takim jak np. zajęcia WF czy inne zajęcia sportowe podaż płynów powinna być znacznie większa. Zaleca się picie wody, herbatek owocowych niesłodzonych, soków warzywnych, owocowo-warzywnych i w mniejszej ilości soków owocowych.
Źródło: Tekst opracowany na podstawie materiału IŻŻ dostępnego na stronie www.zachowajrownowage.pl
Zdrowe zasady:
- Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie żywieniowej.
- Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
- űródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
- Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
- Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
- Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
- Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
- Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
- Pij codziennie odpowiednią ilość wody
Zasada pierwsza zwraca uwagę na to, aby dieta dziecka była zróżnicowana, zawierała produkty z różnych grup. Każda z tych grup to źródło niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych. Wapń i białko dostarcza nam nabiał, ale np. witaminę C – owoce i warzywa. Optymalna, najbardziej odpowiednia dieta to kompozycja najbardziej wartościowych artykułów spożywczych z różnych grup żywności.
Zasada druga przypomina o codziennej aktywności fizycznej (min. 60 minut dziennie). Systematyczne ćwiczenia, uprawianie sportów i inne formy ruchu każdego dnia wpływają pozytywnie nie tylko na kondycję fizyczną, ale również na sprawność umysłową i prawidłową sylwetkę młodego człowieka.
Zasada trzecia mówi o produktach zbożowych, w które powinien obfitować codzienny jadłospis dziecka (przynajmniej 5 porcji). Te produkty to dla organizmu główne źródło energii oraz błonnika wpływającego na prawidłową pracę jelit a także witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) i składników mineralnych (magnez, cynk). Oprócz kanapek z pieczywa pełnoziarnistego (ciemnego razowego i typu graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty niełuskany (brązowy), oraz kaszę gryczaną i jęczmienną. Dobrym i zdrowym rozwiązaniem jest też razowy makaron.
Zasada czwarta dotyczy mleka i produktów mlecznych, które choć nie zawsze są lubiane przez dzieci, są najważniejszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia w diecie. Wapń to podstawowy budulec zdrowych kości, zębów i tkanki łącznej. Mleko i jego produkty zawierają również duże ilości najwyższej jakości białka oraz witaminy A, D i B2. Uczniowie powinni wypijać 3-4 szklanki mleka dziennie albo część mleka zastępować produktami mlecznymi, takimi jak jogurty, kefiry, maślanka, lub sery.
Zasada piąta mówi nam o grupie produktów bogatych w białko. Należą do nich: mięso, drób, ryby, jaja a także – ze względu na wysoką zawartość białka, składników mineralnych i witamin – nasiona roślin strączkowych i orzechy. Produkty mięsne, ryby, jaja są w diecie źródłem pełnowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Ryby morskie, takie jak: makrela, śledź czy sardynka zawierają także korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i witaminę D. Planując spożycie produktów mięsnych warto skłaniać się ku produktom o małej zawartości tłuszczu (drób, wołowina, cielęcina).
Zasada szósta zwraca uwagę na miejsce warzyw i owoców w diecie. Produkty z tej grupy powinny być spożywane kilka razy dziennie w ramach głównych posiłków oraz przekąsek (przynajmniej 5 porcji dziennie). Warzywa i owoce dostarczają składników mineralnych i witamin oraz flawonoidów, są głównym źródłem witamin antyoksydacyjnych (witamin C, E, karotenów), które mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Ponadto są źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje czynności przewodu pokarmowego. W diecie dziecka powinno się znaleźć wiele różnorodnych, wielokolorowych warzyw np. zielone: sałata, brokuły, szpinak czy pomarańczowe: marchew, pomidory, dynia. Świeże lub też suszone i mrożone owoce i soki owocowe to świetne wzbogacenie diety. Należy jednak pamiętać, że, oprócz wartościowych witamin i błonnika, zawierają one duże ilości cukrów prostych, których spożycie powinno być ograniczane. Dlatego też należy jeść więcej warzyw niż owoców. Spośród soków wskazane jest wybieranie raczej warzywnych lub owocowo-warzywnych.
Zasada siódma mówi o tłuszczach. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, bogatych w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy również ograniczyć produkty zawierające duże ilości cholesterolu (głównie podroby) i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych (wyroby ciastkarskie, cukiernicze, margaryny twarde). Szczególnie istotne dla zdrowia dziecka jest znaczne ograniczenie spożycia niestety często lubianych przez dzieci produktów typu fast-food (frytki, hamburgery, pizza) i czipsów. Te produkty cechuje bardzo wysoka zawartość tłuszczu – nawet 33-48%.
Zasada ósma dotyczy bardzo lubianej przez dzieci grupy produktów, czyli słodyczy i słodkich napojów. Należy jednak bezwzględnie ograniczać ich spożycie, bowiem cukier w nich zawarty nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych. Za to jego nadmiar prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej i naraża dziecko na nadwagę i otyłość.
Zasada dziewiąta mówi o ograniczeniu spożycia chlorku sodowego (NaCl) czyli po prostu soli kuchennej. Powinno ono wynosić max. 5 gramów dziennie (w tym: sól z produktów rynkowych, dosalane potrawy). Ilość ta odpowiada w przybliżeniu płaskiej łyżeczce od herbaty. Sól w potrawach można i należy zastępować ziołami, takimi jak: majeranek, bazylia, oregano, czosnek, tymianek itp. Wskazane jest ograniczenie spożycia słonych przekąsek (czipsy, słone paluszki itp.). Duże ilości soli znajdują się również w produktach takich jak gotowe dania w puszkach, zupach i sosach w proszku – niestety, często spożywanych „w pośpiechu” przez dzieci i młodzież.
Zasada dziesiąta przypomina o roli odpowiedniej podaży płynów w racjonalnym żywieniu. Dzieci i młodzież powinny pić codziennie co najmniej 6 szklanek wody. W przypadku dni o intensywniejszym wysiłku fizycznym, takim jak np. zajęcia WF czy inne zajęcia sportowe podaż płynów powinna być znacznie większa. Zaleca się picie wody, herbatek owocowych niesłodzonych, soków warzywnych, owocowo-warzywnych i w mniejszej ilości soków owocowych.
Źródło: Tekst opracowany na podstawie materiału IŻŻ dostępnego na stronie www.zachowajrownowage.pl
Poinformuj znajomych o tym artykule:
Inne w tym dziale:
- Podnośniki koszowe, usługi dźwigowe. Bydgoszcz REKLAMA
- Żylaki. Leczenie żylaków kończyn dolnych. Bydgoszcz, Inowrocław, Chojnice, Tuchola. REKLAMA
- Ortopeda. Chirurgia ortopedyczna. Medycyna sportowa. Warszawa REKLAMA
- Wzrastająca liczba kontuzji u dzieci i młodzieży – jak zapobiegać urazom?
- Rodzice małych atopików czekają na dostęp do skutecznej terapii
- Opieka wytchnieniowa - to specjaliści są jej sercem
- Mamo, podaj dalej... i pomóż ukraińskiej mamie wejść w temat szczepień ochronnych dzieci
- Grypa atakuje dzieci. Jak zabezpieczyć najmłodszych?
- Najczęstsze objawy ADHD
- Jak zabezpieczyć mieszkanie przed ciekawskim roczniakiem?
- Problem nie tylko dorosłych, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o kurzajkach u dzieci
- Szczepionki przeciwko grypie dostępne w aptekach i refundowane dla dzieci
- Dylematy młodej mamy, czyli co warto wiedzieć o karmieniu noworodka piersią
- Wszystkie w tym dziale
REKLAMA