Gdy łamie nas grypa? Lipa
Ale lipa! Tak mówimy, gdy coś nie jest warte swej ceny. Ale na pewno nie powiemy tak, gdy łapie nas grypa, a my ratujemy się aromatycznym, złocistym naparem z kwiatu lipy. Do lipowej herbatki dołączają inne cenne rośliny: a to wierzba, a to bez czarny - o nich będzie ten felieton. więcej »
Wierzba. Opłakane zdrowie
Myślę „wierzba” i widzę zieloną równinę poprzecinaną pasami drzew: grubych, spękanych pni zwieńczonych pióropuszem witek. Taki mazowiecki „smutek tropików” - hektary marnych, często podmokłych i marnych gleb, obsadzone wierzbami polne drogi i miedze. A to tylko jedna z postaci rodziny wierzbowatych. Jest w niej i krzew o sterczących do góry gałęziach, i krzewinka pełzająca przy ziemi, i nasza wierzba przydrożna... więcej »
Róże, maki i bławatki. Ale ładne! Róża
Z moich wcześniejszych felietonów mogli Państwo wywnioskować, że ogródek zielarza to skupisko chwastów i rozwichrzonych krzaczorów. A do tego zioła przyprawowe, które można kupić w supermarkecie. W tym felietonie będę chciała przedstawić Państwu kilka roślin o wyjątkowych walorach ozdobnych, będących jednocześnie cennymi roślinami zielarskimi. A więc... Ale śliczne kwiatki! Róże, maki i bławatki. Jak w piosence dla maluchów. Coś w tym jest. więcej »
Konwalia. Zdradliwy urok...
Jest to odporna, wieloletnia roślina rozwijająca się z podziemnych kłączy. Wiosną jej ozdobą są kuliste, białe kwiaty zawieszone na cienkich, łukowatych łodygach. Owocem jest spora, czerwona jagoda, która również ma walory zdobnicze. A do tego, w przeciwieństwie do innych szybko zamierających wiosennych roślin ozdobnych, konwalia pozostaje na grządce dłużej, a jej sztywne, owalne, zaostrzone liście gęsto porastają glebę aż do jesieni. Kwitnąca łodyżka konwalii jest symbolem Finlandii. więcej »
Pokrzywa. Oj, będzie swędziało...
Pokrzywa to inne, utrapione zielsko. O ile jednak perz najchętniej rośnie wszędzie, o tyle pokrzywa woli stanowiska żyzne i wilgotne. Chętnie porasta zapuszczone ogrody, pryzmy kompostowe; nad łąkowymi strumieniami tworzy prawdziwe zarośla, wysokie nawet na półtora metra. więcej »
O hipotermii i odmrożeniach, czyli wpływ łączności satelitarnej i ciepłych kalesonów na jakość zimowych wędrówek po górach
Połowa stycznia przyniosła nam ocieplenie a z nim odwilż. A przecież zima to śniegu masa i mrozy siarczyste, zabawy na śniegu, sporty zimowe. Ba! Ferie w szkołach! Gdy mróz trzyma tęga zima. Nos sinieje. Stopy marzną. Pupa... No już dobrze, dobrze... Felieton będzie o hipotermii i odmrożeniach. Prawdopodobnie długi. Niestety. więcej »
Choroby migdałków. Migdałek gardłowy i migdałki podniebienne
Choroby migdałków są utrapieniem wieku dziecięcego. Żadnych lodów, do picia tylko letnia herbatka, nie wolno wchodzić do wody - bo za zimna... Albo angina, albo przerośnięty trzeci migdał (albo i jedno, i drugie), a na dodatek zapalenie ucha. więcej »
Zaparcia w natarciu, czyli ważne są śliwki, a reszta to... pestka
Zaparcia są poważnym problemem dotykającym dużej grupy ludzi, a środki przeczyszczające znajdują się wśród najczęściej kupowanych bez recepty leków. A ponieważ leki te często są reklamowane jako preparaty ułatwiające trawienie, lub jako nieszkodliwe, ziołowe środki odchudzające, warto temu tematowi poświęcić chwilę uwagi. więcej »
Hemoroidy (guzki krwawnicze), żylaki odbytu, choroba hemoroidalna - problem bolesny i... wstydliwy
Nasz obecny tryb życia i jadłospis nie do końca zostały uzgodnione z naturą. W efekcie dotykają nas problemy, których łatwo moglibyśmy uniknąć. Takim bolesnym a wstydliwym problemem są żylaki odbytu, popularnie nazywane hemoroidami. więcej »
Pękające pięty i nadmierne ich rogowacenie
Jak zlikwidować przyczyny (nie skutki!) pękających pięt i nadmiernego ich rogowacenia u młodego, szczupłego, zdrowego mężczyzny? Droga Pani! Nie mam dobrych wiadomości. Pękające pięty są dolegliwością, której przyczyny można zlikwidować - należy usuwać skutki! więcej »
Dieta niskokaloryczna i witaminy? Z lekarzem bezpieczniej
Dieta niskokaloryczna na przednówku to poważna sprawa. Owoce i warzywa są już w tym okresie mniej wartościowe niż w sezonie zbioru – im też nie służy długie przebywanie w domu. Do tego mamy ograniczyć ilość jedzenia w ogóle... więcej »
Co dalej z odchudzaniem? Do płaskiego brzuszka droga wyboista
A dalej? TO SAMO. Nasz Kolega, ortopeda, dr Robert Świerczyński, zapewnia, że osobę aktywną różni od pasywnej (albo, jak kto woli, leniwej) około 7 tysięcy ruchów ręką dziennie!!! Tu ukrywają się te wszystkie osoby, które nie zachowując diety nie tyją! więcej »
O odchudzaniu słów kilka
Z początkiem nowego roku najczęściej zaczynamy „nowe, lepsze życie”. Świąteczne obżarstwo budzi w nas poczucie winy, pasek z trudem się zapina - czyli... d i e t a ! Im mniej kalorii tym lepiej. Do tego zestaw ćwiczeń, po których będziemy jęczeć z bólu... Zaczynamy pokutę! więcej »
Karta prawidłowego żywienia
Dla utrwalenia przypomnijmy podstawowe zasady diety, które omówiliśmy w poprzednim artykule. Dieta powinna być urozmaicona, podstawowe posiłki powinny mieć dużą wartość odżywczą, lecz małą energetyczną (dużo żywności pochodzenia roślinnego o małym stopniu przetworzenia). więcej »
Wydatki energetyczne. Zapotrzebowanie na energię
Zanim zaplanujesz własną kurację odchudzającą sprawdź jakie jest zapotrzebowanie Twojego organizmu na energię. Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie związane z podstawową przemianą materii PPM (są to nakłady na pracę układu oddechowego, krążenia i nerwowego, utrzymanie temperatury ciała, budowę i odbudowę tkanek). więcej »
Znaczenie wspomagania dietą w żywieniu sportowców
Potrzeby organizmu intensywnie poddawanego treningowi są tak różne, jak dyscypliny sportu, w których startują sportowcy. Żywienie sportowców, czyli osób uprawiających sport „zawodowo”, jest odrębnym działem dietetyki, bardzo ściśle związanym z fizjologią wysiłku. więcej »