Żywność ekologiczna na zdrowie
„Produkować, nie niszcząc ziemi – żywić, nie szkodząc społeczeństwu” to podstawowy cel producentów żywności ekologicznej. Dziś jednak słowo „ekologiczny” stało się modne i często nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty określane tym mianem różnią się czymś od innych. I czy warto je kupować? więcej »
Badacze: Zwierzęta chronią dzieci przed alergią
By uchronić swe dziecko przed atopowym zapaleniem skóry znanym, jako pokrzywka, jeszcze w okresie prenatalnym należy przebywać w środowisku zwierząt hodowlanych i kotów - przekonują naukowcy z University of Zurich. więcej »
CBOS: większość Polaków przekonana, że jada zdrowo
Trzy czwarte respondentów CBOS uważa, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo; jednak nawyki żywieniowe odbiegają od zaleceń dietetyków dotyczących np. jedzenia jarzyn, owoców i ryb - zauważa ośrodek w sondażu, którego wyniki PAP otrzymała 15 listopada. więcej »
„Profesor od bocianów” pokazuje świat niewidomym
Jeszcze kilka miesięcy temu prowadził zajęcia na Politechnice Warszawskiej. Teraz niemal niewidzący dr inż. Janusz Rozum, zwany "profesorem od bocianów", popularyzuje ekologię w Polskim Związku Niewidomych, a wiedzę o osobach niewidomych - wśród osób widzących. więcej »
Dwutlenek węgla kontroluje temperaturę Ziemi
Para wodna i chmury są głównymi czynnikami efektu gazów cieplarnianych na Ziemi. Nowy model wiążący ze sobą ocean i atmosferę pokazuje jednak, że temperatura planety ostatecznie zależy od poziomu dwutlenku węgla atmosferze - pisze serwis EurekAlert. więcej »
Badania klimatu z nosem w zielniku
Rośliny zerwane nawet 150 lat temu przez kolekcjonerów z epoki wiktoriańskiej i przechowywane w wielu kolekcjach na całym świecie, mogą się stać nowym źródłem danych na temat skutków zmian klimatu - czytamy w piśmie "Journal of Ecology". więcej »
Eksperci: woda z kranu jest bezpieczna dla zdrowia
Ponad 60 proc. Polaków boi się pić wodę z kranu i nie ma do niej zaufania. Tymczasem w 90 proc. jest ona czysta pod względem biologicznym - zapewniali specjaliści podczas konferencji prasowej w Warszawie. Z badań OBOP przeprowadzonych w 2009 r. wynika, że 49 proc. Polaków nie odważy się napić nieprzygotowanej wody kranowej. 57 proc. szuka dla niej alternatywy w postaci wody mineralnej czy oligoceńskiej, a 11 proc. decyduje się na użycie systemów filtrujących. więcej »
Komercyjne farmy żywności organicznej produkują lepsze owoce i mają lepsze gleby
Komercyjne farmy żywności organicznej produkują truskawki o wyraźniejszym smaku i bardziej odżywcze oraz pozostawiają glebę zdrowszą i bardziej zróżnicowaną genetycznie - wynika ze studium naukowców z Washington State University (WSU). więcej »
Czescy naukowcy pomogą w utylizacji toksycznych odpadów w Jaworznie
Stworzona przez czeskich naukowców przenośna instalacja do unieszkodliwiania toksycznych odpadów pomoże w utylizacji szkodliwych pozostałości po zakładach azotowych w Jaworznie (Śląskie). To część międzynarodowego projektu Foks, służącego ochronie wód podziemnych. Tym samym realizowany od 2008 r. projekt wejdzie w najważniejszy etap realizacji. Równolegle, do rozbrajania jednej z największych śląskich "bomb ekologicznych", stosowane są dwie inne metody. więcej »
Greenpeace: uprawy GMO nie dają większych plonów
Uprawy genetycznie modyfikowane nie dają większych plonów niż uprawy tradycyjne - twierdzi Greenpeace, powołując się na raport "Prawdziwe koszty upraw GMO". Swój sprzeciw wobec takich upraw ekolodzy i naukowcy przedstawili na konferencji prasowej. więcej »
Ekologiczne wynalazki dla niepełnosprawnych na PW
Wózek inwalidzki wjeżdżający po schodach, miejski elektryczny ECO-samochód, dostosowany do potrzeb osób na wózkach, egzoszkielet umożliwiający osobom z niedowładem nóg chodzenie - to tylko niektóre projekty, nad którymi pracuje zespół projektu ECO-Mobilność z Wydziału Transportu Politechniki Warszawskiej. więcej »
W czasie suszy - geokompozyty
Nad materiałem zatrzymującym w ziemi wodę opadową, który może ułatwić roślinom wegetację w niekorzystnych warunkach, pracują naukowcy z Wrocławia i Katowic. Wynalazek będzie przydatny przy umocnieniach biotechnicznych skarp i nasypów, przy sadzeniu roślin na słabych glebach, a także przy przechowywaniu i transporcie roślin ozdobnych. więcej »
Eksperci: małe dawki promieniowania są nieszkodliwe dla zdrowia
Promieniowanie w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu, a wręcz może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór – mówili eksperci podczas czwartkowej konferencji "Czarnobyl lekcją dla energetyki jądrowej w Polsce". Spotkanie w Warszawie zorganizowało Stowarzyszenie Ekologów na rzecz Energii Nuklearnej – Seren. więcej »
Ekologiczny hotel zachęca gości do pedałowania
Duński hotel wpadł na pomysł, by oferować darmowy posiłek gościom, którzy wsiądą na rowerek treningowy i wyprodukują przynajmniej 10 watogodzin energii elektrycznej - informuje Reuters. więcej »
EFSA czuwa nad tym, co jemy
Czuwający nad bezpieczeństwem żywności w UE Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) chce zatrudnić więcej ekspertów z Polski doceniając wysoki poziom ich kompetencji - poinformowała na konferencji prasowej w Warszawie dyrektor tej instytucji, Catherine Geslain-Laneelle. więcej »