Winogrona mogą zapobiegać cukrzycy i chorobom serca
Spożywanie winogron pomaga obniżyć ciśnienie i zmniejszyć odporność na insulinę, przez co zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy - poinformowali amerykańscy naukowcy. Wyniki ich badań opublikował serwis EurekAlert. więcej »
Śluz kaktusa oczyszcza wodę
Śluz, wypełniajacy wnętrze pospolitego kaktusa - opuncji figowej - skutecznie usuwa zanieczyszczenia i bakterie z brudnej wody - informuje "New Scientist". więcej »
Palenie i geny
Warianty genów wpływają na to, czy zaczniemy palić, czy się uzależnimy i ile papierosów dziennie wypalamy - przekonują trzy grupy naukowców z USA, Islandii i Wielkiej Brytanii na łamach pisma "Nature Genetics". więcej »
Tłumienie złości szkodzi sercu
W przypadku osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe tłumienie złości może prawie trzykrotnie zwiększyć ryzyko zawału i przedwczesnej śmierci - informują naukowcy na łamach "American Journal of Cardiology". więcej »
Dzieci samobójców bardziej narażone na ten sam rodzaj śmierci
Osoby, których rodzic popełnił samobójstwo częściej same odbierają sobie życie i są bardziej narażone na poważne schorzenia psychiczne - wynika z pracy, która ukazała się na łamach pisma "Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry". więcej »
Sushi z rtęcią
Stężenie rtęci w mięsie tuńczyków i robionym z niego sushi bywa różne, a zależy przede wszystkim od tego, do jakiego gatunku należy ryba. Odkrycie to pozwala miłośnikom japońskiej potrawy unikać pochłaniania zbyt dużych ilości szkodliwego pierwiastka - informuje pismo "Biology Letters". więcej »
Sny pomagają w nauce
Drzemka po nauczeniu się czegoś nowego pomaga zapamiętać nowe wiadomości - o ile ma się wówczas sny związane z tematem - informuje pismo "Cell Biology". więcej »
Cząsteczka obecna w mleku matki niszczy komórki raka
Własności cząsteczki obecnej w ludzkim mleku, która skutecznie zwalcza komórki nowotworowe, badają naukowcy ze Szwecji. Najnowsze wyniki ich pracy publikuje pismo "PLoS One". więcej »
Zimowe dzieci częściej mają alergie pokarmowe
Dzieci urodzone jesienią bądź w zimie częściej cierpią na alergie pokarmowe niż urodzone wiosną i latem - informuje pismo "Annals of Alllergy, Asthma & Immunology". więcej »
Polacy mniej piją niż inni, ale za to coraz częściej
Polacy, obok Litwinów i Łotyszy, piją najmniej alkoholu spośród narodów UE. Jednak przez ostatnie trzy lata ponad dwukrotnie (do 19 proc.) wzrosła liczba Polaków pijących 2-3 razy w tygodniu - wynika z raportu Eurobarometru. więcej »
Tauryna chroni przed zwłóknieniem wątroby
Udało się wyjaśnić, w jaki sposób naturalny aminokwas - tauryna - chroni wątrobę przed zwłóknieniem - informuje "World Journal of Gastroenterology". więcej »
Naukowcy: Alkohol zwiększa ryzyko raka
Picie alkoholu przyspiesza skracanie końcówek chromosomów czyli telomerów i tym samym zwiększa ryzyko raka - ostrzegli naukowcy z Włoch podczas tegorocznego spotkania Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem. więcej »
Gen otyłości związany z ubytkiem tkanki mózgowej
Wariant genu FTO, który zwiększa ryzyko otyłości, ma też związek z ubytkiem tkanki mózgowej - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje tygodnik "Proceedings of the National Academy of Science". więcej »
Bierne palenie związane z przewlekłą chorobą zatok
Osoby narażone na bierne wdychanie dymu papierosowego w domu i miejscach publicznych częściej cierpią na przewlekłe stany zapalne błony śluzowej nosa i zatok przynosowych - wynika z pracy na łamach pisma "Archives of Otolaryngology - Head & Neck Surgery". więcej »
Witamina K może chronić przed chłoniakiem
Osoby, których dieta obfituje w witaminę K są mniej zagrożone chłoniakami niezarniczymi, należącymi do najczęściej występujących nowotworów krwi - poinformowano podczas 101 doroczengo zjazdu American Association for Cancer Research w Waszyngtonie. więcej »