Światło wpływa na funkcjonowanie mózgu
Belgijscy, szwajcarscy i brytyjscy naukowcy zbadali wpływ światła i jego kolorowych wariacji, na przetwarzanie emocji przez mózg. Wyniki badań wskazują, że barwy światła wpływają na sposób, w jaki mózg przetwarza bodźce emocjonalne - informuje University of Liege. więcej »
Latarka diodowa pod skórą
Naukowcom udało się wytworzyć zespół biokompatybilnych, miniaturowych diod świecących (tzw. LED-ów) o wielkości mniejszej niż łepek szpilki. Tego typu układy mogą być między innymi wszczepiane pod skórę niczym świecący tatuaż, stanowiąc element fotodynamicznej terapii - donosi "Nature materials". więcej »
Chwiejny fundament terapii fototermicznej
Najnowsze wyniki badań sugerują, że dotychczas powszechnie uznawane fizykochemiczne podstawy fototermicznej terapii są błędne lub niekompletne. Analizy dowiodły, że zabijane światłem komórki, giną przeważnie nie z przegrzania, a z zupełnie innej przyczyny - informuje "Nano Letters". więcej »
Słodzone napoje sprzyjają rozwojowi cukrzycy
Regularne spożywanie napojów gazowanych i słodzonych jest bezpośrednio związane z większym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2 - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Diabetes Care". więcej »
Receptory gorzkiego smaku w płucach
Receptory gorzkiego smaku są obecne nie tylko w jamie ustnej, ale też w płucach, a gorzkie substancje rozszerzają drogi oddechowe lepiej niż obecnie znane leki - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Nature Medicine". więcej »
Krótka pamięć mężczyzn kłopotliwa dla kobiet
Młodzi mężczyźnie różnie zapamiętują sygnały wysyłane im przez kobiety. Według naukowców z University of Iowa nawet, jeśli kobieta wyraźnie daje znać osobnikowi płci przeciwnej o swoim zainteresowaniu bądź jego braku, on i tak może zapomnieć treści przekazu. więcej »
Miłość to również proces intelektualny
W mózgach zakochanych uaktywniają się nie tylko struktury związane z odczuwaniem przyjemności i euforii, ale też obszary odpowiedzialne za procesy intelektualne - wynika z analizy amerykańskiej psycholog i neurolog prof. Stephanie Ortigue. więcej »
W Poznaniu konferencja naukowa poświęcona arteterapii
O arteterapii - czyli leczeniu przez sztukę - rozwoju jej teorii i praktyki będzie mowa podczas Międzynarodowej Konferencji Naukowej "PODMIOT. SZTUKA - TERAPIA - EDUKACJA", która odbędzie się w dniach 4-5 listopada w Poznaniu. W spotkaniu wezmą udział polscy i zagraniczni naukowcy oraz praktycy. więcej »
Odkryto największy wirus oceaniczny
Odkryto wirus oceaniczny, posiadający więcej DNA niż niejedna bakteria. Odgrywa on istotną rolę w tworzeniu własnych białek. Jest to drugi, co do wielkości wirus na świecie i jeden z największych wśród wirusów wód otwartych - informuje Science. więcej »
Zaburzenia snu mogą powodować niezdolność do pracy
Kłopoty z zasypianiem mogą powodować zaburzenia umysłowe i mięśniowo-szkieletowe, przez co zwiększają ryzyko niezdolności do pracy i mogą spowolnić do niej powrót - informuje Academy of Finland. więcej »
Inteligencja emocjonalna określa wydajność pracownika
Dzięki określeniu inteligencji emocjonalnej można przewidzieć wydajność w pracy - donoszą naukowcy. więcej »
Siostry wpływają na męską seksualność
Dorastanie wśród sióstr może wpłynąć na seksualność mężczyzny, twierdzą naukowcy. więcej »
Wyczerpanie fizyczne groźne dla zdrowia
Wyczerpanie fizyczne dla wielu jest elementem codziennej rzeczywistości. Dla niektórych jednak może się ono okazać na tyle groźnym stanem, że wymaga hospitalizacji. więcej »
„Niewidzialny” kask dla rowerzystów
Nadmuchiwana poduszka powietrzna będzie teraz chronić także rowerzystów. Terese Alstin i Anna Haupt ze Sztokholmu wynalazły "niewidzialny" kask dla rowerzystów, który nie tylko chroni głowę, ale i nie niszczy fryzury. więcej »
Naukowcy wyjaśniają dlaczego próbujemy czekolady z rybkami i śpimy w lodowych łożach
Niektórzy ludzie nie umieją się oprzeć okazji, by gromadzić nowe doświadczenia. Potrzeba ta pozwala wytłumaczyć duże wzięcie różnych dziwnych ofert i produktów, np. hoteli z lodowymi łożami czy lodów o smaku boczku - czytamy w "Journal of Consumer Research". więcej »