Trzy kawy dziennie chronią przed zawałem
Zdaniem badaczy, spożycie takiej ilości kofeiny, jaką zawierają trzy filiżanki kawy, jest dobre dla systemu krążenia i chroni przed zawałem serca. Dowodzące tej tezy wyniki badań zamieścili w ostatnim numerze pisma "American Journal of Cardiology". więcej »
Chorobę Alzheimera dziedziczy się po matce
Ryzyko odziedziczenia choroby Alzheimera po matce jest znacząco większe niż ryzyko odziedziczenia tej choroby po ojcu - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Neurology". więcej »
Alternatywa dla BMI
Wskaźnik otłuszczenia ciała (z ang. BAI - Body Adiposity Index) wydaje się być lepszym sposobem na opisanie procentowego udziału tkanki tłuszczowej w organizmie niż dotychczas stosowany wskaźnik masy ciała (BMI) - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Obesity". więcej »
Supermikroskop optyczny
Dzięki maleńkim szklanym kulkom udało się skonstruować mikroskop optyczny o najwyższej - jak dotąd - rozdzielczości - informuje "Nature Communications". więcej »
Skonstruowano minikomputer wszczepiany w oko
Naukowcy amerykańscy skonstruowali komputer o wielkości jednego milimetra sześciennego. Będzie on wszczepiany do oka chorym na ostrą postać jaskry. Ma monitorować ciśnienie śródgałkowe – poinformował magazyn naukowy Technology Review. więcej »
Czy fluor w ogóle chroni nasze zęby?
Ochronna warstwa fluoru, jaka powstaje na zębach dzięki zabiegom z wykorzystaniem różnych preparatów, jest nawet sto razy cieńsza, niż wcześniej sądzono. Stwierdziwszy to naukowcy zastanawiają się, czy związki tego fluoru, uważane dotąd za skuteczny środek w walce z próchnicą, w ogóle chronią zęby - czytamy w "Langmuir". więcej »
Gorzki smak sprzyja surowym sądom moralnym
Po spożyciu czegoś gorzkiego ludzie surowiej osądzają zachowania innych - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Psychological Science". więcej »
Wykształcenie obniża ciśnienie
Dłużej trwająca edukacja zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi i otyłości, lepiej wykształceni mniej także palą - informuje pismo "BMC Public Health". więcej »
Słodkie napoje podnoszą ciśnienie
Nadmiar zawierających cukier napojów może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego - informuje pismo "Hypertension". więcej »
Opowieści poprawiają życie chorych z demencją
Snucie krótkich, barwnych opowieści poprawia samopoczucie pacjentów z chorobą Alzheimera i innymi postaciami demencji - informuje pismo "Nursing Research". więcej »
Muzyka jest zakorzeniona w naszej biologii
Słuchanie muzyki jest podobne, z neurobiologicznego punktu widzenia, do odczuwania więzi społecznych - piszą fińscy naukowcy na łamach pisma "Journal of Human Genetics". więcej »
Dietetyk: w Tłusty Czwartek nie rezygnujmy z tradycji
Zwyczaj jedzenia pączków w Tłusty Czwartek zadomowił się w Polsce w XVII wieku. Choć to przysmak kaloryczny i ciężkostrawny nie warto rezygnować z tradycji, ale podejść do niej z rozwagą - radzi dietetyk, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. więcej »
Brązowy ryż zapobiega chorobom serca
Wyciąg ze środkowej warstwy leżącej pomiędzy zewnętrzną, brązową otoczką ziarna ryżu a jego białym środkiem może chronić przed rozwojem choroby sercowo-naczyniowej - informują naukowcy z Japonii na łamach pisma "American Journal of Hypertension". więcej »
Naukowcy: bezrobocie partnera obniża naszą wydajność w pracy
Stres związany z bezrobociem partnera może obniżać naszą wydajność w pracy - wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of Applied Psychology". więcej »
Chleb z witaminą D może zastąpić słońce
Dodawanie witaminy D do chleba mogłoby złagodzić niedobór witaminy D, związany z brakiem światła słonecznego - informuje pismo "Journal of Agricultural and Food Chemistry". więcej »