Chorzy lubią dobrze ubranych lekarzy
Jak wynika z nowych badań lekarze nieodpowiednio ubrani w swym miejscu pracy mogą bezwiednie źle się prezentować w oczach chorych. Wygląda na to, że większość pacjentów preferuje dobrze ubranych, staromodnych lekarzy w stosunku do źle ubranych lekarzy w fartuchach operacyjnych, którzy występują w takich serialach telewizyjnych jak „Pogotowie ratunkowe”. więcej »
Woda – niezbędna do zachowania zdrowia
Słyszeliśmy to setki razy: Chcesz być zdrowy – pij mnóstwo wody. Jednak nie robimy tego. Mamy za to mnóstwo wymówek: Nie lubimy smaku wody, nie jest to wygodne, zapominamy o piciu. To nie problem – myślimy – nie wpływa to na nasze zdrowie. Czy tak jest naprawdę? więcej »
Przetwory mięsne zwiększają ryzyko cukrzycy
Z zakrojonych na szeroką skalę badań przeprowadzonych w USA wynika, że obecność w jadłospisie dużych ilości przetworów mięsnych, takich jak hot dogi, boczek, salami i kiełbasy, może znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę 2. typu. więcej »
Olej rybny istotny w zapobieganiu atakom serca
Konsumpcja kwasów tłuszczowych w olejach rybnych zapewnia elastyczność tętnic i w związku z tym zmniejsza ryzyko ataku serca. Olej rybny zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które przyczyniają się do ochrony układu sercowo-naczyniowego. więcej »
Czosnek może zapobiegać rakowi i atakowi serca
Z nowych badań wynika, że czosnek ma właściwości chroniące przed rakiem i atakiem serca. więcej »
Pewne potrawy mogą poprawić zdrowie psychiczne
Brytyjscy naukowcy stwierdzili, że 88% ankietowanych osób poinformowało, iż zmiana odżywiania znacznie poprawiła ich zdrowie psychiczne. 26% dostrzegło poważną poprawę, jeśli chodzi o zmienność nastrojów, 26% - odnośnie ataków paniki i 24% - jeśli chodzi o depresję - donosi BBC Health. więcej »
Alkohol szkodliwy dla wątroby i nóg
Z pracy naukowej wynika, że picie alkoholu przez dłuższy okres jest nie tylko szkodliwe dla wątroby, ale może też uszkodzić mięśnie w nogach i innych częściach ciała. więcej »
Czosnek i zielona cebula obniżają ryzyko raka
Nowe badania naukowe wykazały, że jadłospis bogaty w czosnek, cebulę, szalotkę, zieloną cebulę i pory może obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wcześniej ustalono, że warzywa te, należące do grupy Allium, mają właściwości przeciwrakowe. więcej »
Nawet małpy leczą się ziołami
Tak jak my chodzimy do pobliskiej apteki, małpy kapucynki żyjące w dżungli Kostaryki wyszukują i stosują różnorodne naturalne środki, by zachować skórę zdrową i wolną od pasożytów. więcej »
Zmniejsz ryzyko raka jelit jedząc mniej
Ze wstępnych badań na myszach wynika, że jedzenie mniejszych porcji i zdrowsze pożywienie mogą stanowić klucz do ochrony jelit przed rakiem. więcej »
Ćwiczenia, unikanie papierosów – dobre także dla starszych
Z nowych badań wynika, że mężczyźni i kobiety nawet w zaawansowanym wieku czerpią korzyści z aktywnego trybu życia i niepalenia tytoniu. więcej »
Soki owocowe wywołują kolkę u niemowląt
Rozgrymaszone niemowlęta, które trudno uspokoić, mogą być narażone na wystąpienie problemów z trawieniem pod wpływem pewnych rodzajów soków owocowych. więcej »
Związek nieregularnych miesiączek z ryzykiem choroby serca
U kobiet mających nieregularne cykle menstruacyjne może wystąpić zwiększone ryzyko choroby serca w porównaniu z kobietami, których cykle są regularne – wynika z nowych badań naukowych. więcej »
Karmione piersią dzieci będą inteligentniejszymi dorosłymi
Niemowlęta karmione piersią aż do dziewiątego miesiąca życia mogą być mądrzejsze od swych rówieśników w dorosłym życiu. Te wyniki badań są zgodne z coraz większą liczbą dowodów powiązania karmienia piersią z intelektualnym rozwojem we wczesnym i nieco późniejszym dzieciństwie, ale po raz pierwszy wskazują one na związek karmienia piersią z inteligencją w dorosłym życiu. więcej »
Więcej owoców i warzyw może przedłużyć życie
Jedno lub dwa dodatkowe jabłka lub taka sama ilość pomarańcz dziennie może zmniejszyć o 20% ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu choroby serca lub raka – uważają naukowcy. więcej »