Polskie wigilijne tradycje
W wigilijną noc pod śniegiem zieleni się trawa, w lesie zakwita paproć, zwierzęta rozmawiają ludzkim głosem, a woda w studni zmienia się w miód lub wino - powiadają stare przekazy ludowe. Dziś mało kto w to wierzy, ale wiele tradycji przetrwało. Według niektórych, przebieg Wigilii miał wpływ na cały nadchodzący rok, więc tego dnia należało się stosować do licznych zakazów i nakazów. więcej »
30 proc. lampek świątecznych zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Aż 30 proc. lampek świątecznych zbadanych w pięciu krajach Unii Europejskiej stanowi "poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa" w domu, grożąc pożarem albo porażeniem prądem - ostrzega Komisja Europejska. więcej »
Przepis na ekologiczne święta
Świąt wesołych, spokojnych i zdrowych najczęściej życzą sobie Polacy przed Bożym Narodzeniem. Ekolodzy z bielskiego Klubu Gaja dodają do tego życzenie świąt zrównoważonych, czyli spędzonych tak, by nie zaszkodzić środowisku. więcej »
Pierwsza gwiazdka
W tym roku na bycie pierwszą wigilijną gwiazdką największe szanse mają Wega oraz Capella, a - jeśli zaliczymy do tego grona planety - to także jasny Jowisz - poinformował PAP dr hab. Arkadiusz Olech z Centrum Astronomicznego PAN w Warszawie. więcej »
Zdrowe święta od kuchni
Dzieląc się opłatkiem życzymy sobie zdrowia. Chwilę potem zasiadamy do stołu. Niestety to, co się wtedy dzieje, mało ma ze zdrowiem wspólnego. „Środki na zgagę, niestrawność, wzdęcia, rozwolnienie i zaparcia schodzą teraz jak świeże bułeczki. Przez cały grudzień Polacy gromadzą lecznicze zapasy, pomagające im przetrwać okres świątecznego obżarstwa. Czasem mam wrażenie, że żołądek i jelita to dla wielu osób główne „atrakcje” Bożego Narodzenia" – mówi farmaceutka z jednej z warszawskich aptek. więcej »
Aparat słuchowy w zębach
Mocowany do zębów aparat słuchowy mógłby pomóc osobom cierpiącym z powodu jednostronnej głuchoty - informuje "New Scientist". więcej »
Bourbon jest 37 razy gorszy niż wódka
Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert". więcej »
Bezsenność zlokalizowana
Jak informuje ScienceDaily, naukowcom udało się znaleźć przyczynę bezsenności. Odpowiada za nią stężenie enzymu PDE4 w mózgu. Jeśli znajdzie się odpowiedni lek, obniżający poziom tego enzymu, kłopoty ze snem mają szansę zniknąć. więcej »
Zielona herbata dla starszych państwa w depresji
Ludzie w starszym wieku, którzy piją codziennie kilka filiżanek zielonej herbaty, są mniej skłonni do ulegania stanom depresyjnym - wynika z badań na japońskim Uniwersytecie Tohoku. więcej »
Leki na depresję mogą zmieniać osobowość
Leki przeciwdepresyjne, z tej samej grupy co Prozac, powodują zmiany osobowości, gdyż nasilają ekstrawersję i osłabiają neurotyzm - zaobserwowali naukowcy z USA. Ich zdaniem, zmiany te odpowiadają w dużym stopniu za długoterminową poprawą nastroju u chorych na depresję. więcej »
Siedem genów trądu
Chińscy naukowcy zidentyfikowali siedem mutacji genów, które zwiększają podatność na trąd - pisze "New England Journal of Medicine". więcej »
Leptyna zmniejsza ryzyko Alzheimera
Wysoki poziom leptyny, hormonu, który stymuluje apetyt, redukuje ryzyko choroby Alzheimera - dowodzą amerykańscy naukowcy na łamach pisma "JAMA". więcej »
Karp pod taką samą ochroną jak inne kręgowce
Świąteczne karpie nie będą mogły już pływać w za małych basenach, a sprzedawcy nie mogą pakować żywych ryb do torebek foliowych, czy siatek. Dzięki tegorocznej nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, ubój karpi musi odbywać się w warunkach, jakie obowiązują w przypadku uśmiercania innych kręgowców. więcej »
Poznano genomy raka płuc i czerniaka
Udało się zbadać zmiany jakie zachodzą w materiale genetycznym dwóch rodzajów raka - płuc i skóry (czerniaka) podczas rozwoju tych nowotworów - informują naukowcy z Wielkiej Brytanii na łamach dwóch prac opublikowanych w najnowszym numerze czasopisma "Nature". więcej »
Aromaty mogą pomóc w walce z otyłością
Nowa generacja żywności, która podczas żucia wydziela aromaty pobudzające uczucie sytości u ludzi mogłaby pomóc w walce z otyłością - uważają naukowcy z Holandii. Informację na ten temat zamieszcza dwutygodnik "Journal of Agricultural and Food Chemistry". więcej »