Depresja w ciąży grozi agresją u potomstwa
Nastolatki, których mamy cierpiały na depresję w ciąży częściej niż rówieśnicy zachowują się antyspołecznie, np. stosują przemoc - informują naukowcy brytyjscy na łamach pisma "Child Development". więcej »
Jasne piwa zdrowe dla kości
Jasne piwa jęczmienne, wzbogacone ekstraktem z chmielu są najbogatszym źródłem krzemu, minerału, od którego zależy zdrowie naszych kości - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture". więcej »
W czasie ciąży lepiej nie przesadzać z żelazem
Zdrowe ciężarne kobiety powinny dobrze się zastanowić, zanim sięgną po suplementy żelaza, ponieważ w nadmiarze mogą one sprzyjać nadciśnieniu - informuje "British Journal of Obstetrics and Gynaecology". więcej »
Im wyżej, tym jesteśmy chudsi
Ludzie otyli tracą kilogramy przebywając na dużych wysokościach i co ważne, niska waga utrzymuje się przynajmniej przez cztery tygodnie - informują naukowcy z Niemiec na łamach pisma "Obesity". więcej »
Uzależnieni od internetu częściej mają depresję
Osoby spędzające dużo czasu na surfowaniu po internecie częściej mają objawy depresji - wynika z badań brytyjskich psychologów. Informację na ten temat publikuje pismo "Psychopathology". więcej »
Soja potencjalnym wrogiem raka płuca
Panowie, którzy rzucili już palenie mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka płuca. O ich wnioskach informuje "American Journal of Clinical Nutrition". więcej »
Suplementy glicyny przeciwko zwyrodnieniu stawów czy osteoporozie
Naukowcy z Teneryfy i Granady zaobserwowali, że uzupełnianie diety glicyną pomaga w zapobieganiu chorobom zwyrodnieniowym, między innymi stawów, ponadto zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby związane z osłabieniem mięśni i kości oraz wspomaga regenerację po urazach - donosi portal naukowy "EurekAlert". więcej »
Mądre dziewczęta jedzą ryby
Spożywanie odpowiednich ilości kwasów tłuszczowych omega-3 jest dwa razy ważniejsze dla rozwoju intelektualnego dziewcząt niż chłopców - informuje "New Scientist". więcej »
Cynk pomaga leczyć biegunki u dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Podawanie preparatów z cynkiem pomaga w leczeniu biegunek u dzieci z krajów biednych i rozwijających się, zaobserwowali badacze z Włoch. Korzyści obserwuje się jednak tylko w przypadku maluchów po 6 miesiącu życia. więcej »
Dieta wegetariańska może chronić przed rakiem
Najnowsze badania wykazały, że wegetarianie chorują na raka rzadziej niż osoby spożywające mięso - informuje "American Journal of Clinical Nutrition". więcej »
Tłuszcze rybie obniżają ryzyko agresywnego raka prostaty
Jedzenie tłustych ryb morskich, np. łososia, minimum raz w tygodniu może chronić przed agresywnym rakiem prostaty, nawet mężczyzn posiadających gen, który zwiększa ryzyko tego nowotworu - informuje pismo "Clinical Cancer Research". więcej »
Ćwiczenia powiększają mózg chorym na schizofrenię
Ćwiczenia powodują powiększenie objętości niektórych obszarów mózgu u pacjentów ze schizofrenię, co potencjalnie może dawać efekt terapeutyczny - wynika z niemiecko-kanadyjskich badań, które publikuje pismo "Archives of General Psychiatry". więcej »
Cytryna - rekordzistka
Cytrynę wielkości ludzkiej głowy i wadze prawie 2 kilogramów wyhodował na swym polu w miejscowości Bejt Sachur, niedaleko Betlejem, Palestyńczyk Isa Riszmaui - poinformowała palestyńska agencja prasowa Maan. więcej »
Miesiąc urodzenia a szanse w sporcie
W ramach swoich badań dr Barnett przeanalizował daty urodzin zawodników Australijskiej Ligi Futbolowej. Odkrył, że aż 33 proc. więcej zawodników niż przewidywałaby to statystyka, urodziło się w styczniu. Z drugiej zaś strony profesjonalnych graczy, którzy przyszli na świat w grudniu jest o 25 proc. "za mało". więcej »
Viagra dobra dla płodów
Viagra, najbardziej znany lek na zaburzenia erekcji u mężczyzn, pobudza wzrost owczych płodów - wykazali naukowcy ze stanu Teksas. Artykuł na temat odkrycia, które może pomóc w terapii opóźnienia rozwoju płodowego u zwierząt hodowlanych oraz u ludzi, zamieszcza pismo "Journal of Nutrition". więcej »