Brokuły i kalafiory zapobiegają rakowi prostaty
Regularne spożywanie brokułów i kalafiorów obniża ryzyko zachorowania na agresywnego raka prostaty - wykazały badania amerykańsko-kanadyjskie, o których informuje pismo "Journal of the National Cancer Institute". więcej »
Brak światła dziennego o poranku opóźnia zasypianie
Niedobory światła o poranku opóźniają zasypianie u nastolatków i mogą się przyczyniać do niedoborów snu - wynika z badań, o których informuje pismo "Neuroendocrinology Letters". więcej »
Bieda związana z uszkodzeniem genu chroniącego przed rakiem
Życie w biedzie zwiększa ryzyko pojawienia się mutacji genetycznej, która obniża szanse kobiety na wygranie walki z rakiem piersi - wynika z brytyjskich badań, o których informuje pismo "British Journal of Cancer". więcej »
Mecz piłki nożnej na obniżenie ciśnienia
Gra w piłkę nożną dwa razy w tygodniu pomaga znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze, ustabilizować tętno i pozbyć się tkanki tłuszczowej - przekonują duńscy naukowcy. Jak podaje serwis Science Daily, badacze uważają tę formę aktywności fizycznej za bardziej skuteczną niż tradycyjne wskazówki lekarzy dotyczące diety i ćwiczeń. więcej »
Małże na zmarszczki
Aminokwas, który można pozyskać z małży Mytilus edulis, dodany do hydrożelu utworzonego z kwasu hialuronowego zmienia właściwości uwodnionego żelu, dzięki czemu materiał ten można użyć między innymi jako bezpieczny, biokompatybilny środek do wygładzania zmarszczek - informuje "Soft Matter". więcej »
Z witaminą E łatwiej zachować sprawność
Witamina E może zapobiec spadkowi sprawności fizycznej osób starszych - informuje "Journal of the American Medical Asociation". więcej »
Picie napojów gazowanych szkodzi kobiecym nerkom
Kobiety, które wypijają minimum dwie puszki gazowanych napojów dzienne mają dwukrotnie podwyższone ryzyko wczesnej choroby nerek - uważają naukowcy z USA. Informację na ten temat zamieszcza pismo "PLoSONE". więcej »
Brokuły obniżają ryzyko raka płuc u palaczy
Brokuły i inne spokrewnione z nimi warzywa obniżają ryzyko raka płuc u osób palących papierosy, a zwłaszcza u byłych palaczy - informuje serwis internetowy EurekAlert. więcej »
Niezdrowy tryb życia zwiększa ryzyko udaru
Siedzący tryb życia, dieta uboga w warzywa i owoce, spożywanie dużych ilości alkoholu i palenie - wszystko to ponad dwukrotnie zwiększa ryzyko udaru - potwierdzają brytyjscy naukowcy z University of East Anglia. więcej »
Ciemne owoce i warzywa zapobiegają nowotworom
Barwniki, które nadają owocom i warzywom ciemny kolor mają silne działanie przeciwnowotworowe - potwierdzają amerykańskie badania, o których informuje serwis internetowy EurekAlert. więcej »
Badania potwierdzają, że zielona herbata chroni wzrok
Aktywne związki z zielonej herbaty, którym przypisuje się korzystny wpływ na wzrok, faktycznie docierają do tkanek oka - informują naukowcy z Chin na łamach dwutygodnika "Journal of Agricultural and Food Chemistry". więcej »
Badania DNA odkryły sekrety śmierci Tutanchamona
Najsławniejszy egipski faraon Tutanchamon miał rozszczepienie podniebienia i wrodzone zniekształcenie stopy - dowodzą dwuletnie badania jego liczącej ponad 3000 lat mumii. Władca zmarł z powodu złamania nogi i malarii, a jego rodzice byli zapewne rodzeństwem. więcej »
"Hormon zaufania" może pomóc dzieciom z autyzmem
Oksytocyna, nazywana też "hormonem zaufania" ze względu na rolę w powstawaniu więzi społecznych, może pomóc pacjentom z autyzmem w nawiązywaniu kontaktów z innymi ludźmi - wynika z pracy opublikowanej na łamach pisma "Proceedings of the National Academy of Science". więcej »
Cygara i fajki też szkodzą płucom
Choć wielu palaczy uważa, że cygara i fajki są bezpieczniejszą formą palenia, naukowcy mają dowody na to, że pogląd ten jest błędny. Poziom wdychanych toksyn jest wystarczający, by przyczynić się do rozwoju przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) - informuje pismo "Annals of Internal Medicine". więcej »
Dziadkowie tuczą wnuki
Dzieci, którymi regularnie opiekują się dziadkowie są bardziej narażone na nadwagę i otyłość - wynika z szeroko zakrojonych brytyjskich badań, o których informuje pismo "International Journal of Obesity". więcej »