Jak obliczyć ryzyko chorób serca?
Z danych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, iż z powodu zawału serca każdego dnia umiera w Polsce około 100 osób, a ogółem choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią przyczynę niemal 500 zgonów każdego dnia oraz połowy zgonów w Polsce. Można temu zapobiec, odpowiednio wcześnie obliczając ryzyko zachorowania każdego pacjenta. więcej »
Kilka kroków do zdrowych stóp
Pomimo tego, że przez większość czasu skrywamy stopy w skarpetkach i obuwiu, powinniśmy o nie dbać niezależnie od pory roku, tak by latem móc je wyeksponować w mocno wyciętych sandałkach czy klapkach. Przekonaj się, jak w prosty sposób sprawić, by dolegliwości tych części ciała nie popsuły twojego urlopu. więcej »
Wszy – kiedy i kogo atakują oraz jak się ich pozbyć
Może się wydawać, że wszawica to przypadłość, która spotyka jedynie osoby niewystarczająco dbające o higienę. Nic bardziej mylnego. Wszami możemy się zarazić w każdym momencie, wystarczy, że staniemy obok osoby, która ma je na sobie. Pasożyty przechodzą nie tylko z włosów na włosy, ale również z ubrań na ubrania. Jak skutecznie z nimi walczyć? więcej »
Masaż w czasie podróży? To możliwe!
Przed nami wyczekiwana majówka a także wakacyjne wojaże! Jednak wielogodzinna podróż samochodem bywa często bardzo męcząca. A czas podróży za kółkiem to duże wyzwanie dla każdego kręgosłupa. Jak wytrwać wiele godzin w aucie w drodze w góry lub nad morze? To proste! Wystarczy zabrać ze sobą... więcej »
Jak dbać o zdrowie wczesną wiosną?
W marcu jak w garncu, a kwiecień plecień, bo przeplata… Wczesną wiosną zauważamy nie tylko zmiany pogody, ale także zmiany wewnątrz naszego organizmu – często mimo pięknej pogody narzekamy na przeziębienia czy skutki tak zwanego przesilenia wiosennego. To znaczy, że nadszedł najlepszy czas na zmianę stylu życia na nieco zdrowszy. więcej »
Moda na zdrowe odżywianie
Zapanowała moda na zdrowe odżywianie. Każdy pragnie być szczupły, zgrabny i dzięki temu stać się szczęśliwszy. Z pomocą przychodzą programy telewizyjne, uczące jak zdrowo gotować i osobiste blogi ekspertów uczących zasad prawidłowego żywienia. W Internecie coraz łatwiej o merytoryczne treści wartościowe informacje. Korzystamy z tego dobrodziejstwa i zmieniamy swoje nawyki żywieniowe. więcej »
Niechciany towarzysz grillowania – ból wątroby
Masz w planach majowe grillowanie? Pomyśl o wątrobie i jedz z rozsądkiem! Cały układ trawienny – żołądek, jelita i wątroba – potrzebuje małych porcji, by odpowiednio je strawić. Jeśli nie zdąży, zalegające w żołądku i jelitach niedokładnie strawione resztki pokarmu zaczną gnić i wydzielać do krwi wiele groźnych toksyn, które trafią potem właśnie do wątroby. więcej »
Jak skutecznie i szybko pozbyć się kurzajek?
Małe, niepozorne brodawki na skórze stóp i dłoni potrafią przysporzyć nam sporo problemów. Kurzajki, wywoływane przez wirus brodawczaka ludzkiego, szybko się namnażają, łatwo się nimi zarazić, a ich leczenie wymaga cierpliwości i systematyczności. więcej »
Uporządkuj... swój organizm
Gdy w kalendarzu kwiecień, czas puścić w niepamięć zimowe lenistwo. Właściwa dieta i aktywność fizyczna pomogą nam w skutecznym pokonaniu wiosennego przesilenia. A naturalne sposoby walki z infekcjami sprawdzą się w przypadku wiosennego przeziębienia – częstego u progu nowej pory roku. więcej »
Jak odróżnić alergię od przeziębienia?
Wiosna to pora roku wyjątkowo trudna dla alergików – to właśnie wtedy zaczyna się okres najintensywniejszego pylenia drzew, a potem również traw i zbóż. W tym samym czasie jednak borykamy się także ze „zwykłymi” przeziębieniami, które łatwo dopadają nasz zmęczony po zimie organizm. Jak odróżnić przeziębienie i grypę od kataru siennego, czyli sezonowego alergicznego nieżytu nosa? więcej »
Przekaż 1 proc. na ochronę przyrody
To wyłącznie pozory, że tylko potężne przedsiębiorstwa mogą stać się darczyńcami, wspierając finansowo fundacje zajmujące się ochroną przyrody. Jeśli jesteś kobietą przedsiębiorczą i prowadzisz nawet niewielki biznes, możesz wspomóc wybraną organizację pożytku publicznego, która stoi na straży środowiska naturalnego. Wystarczy złożyć odpowiednio wypełnione roczne zeznanie podatkowe. więcej »
Stany zapalne jamy ustnej – jak sobie z nimi radzić?
Jama ustna to przedsionek przewodu pokarmowego naszego organizmu. Ważne jest, aby utrzymywać ją w dobrym stanie, zwracając szczególną uwagę na stany zapalne, które występują dość powszechnie, zwłaszcza u dzieci. więcej »
Nie zarażaj! Skąd biorą się epidemie grypy?
Epidemia to większa niż zwykle ilość zachorowań na daną chorobę, na określonym obszarze w pewnym okresie lub wystąpienie zupełnie nowej choroby. Polska definicja epidemii dotyczy tylko chorób zakaźnych więcej »
Cholesterol - jak odczytywać wyniki?
Lipidogram to badanie pozwalające na ocenę ryzyka rozwoju miażdżycy. Obejmuje ono oznaczenie poziomu cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i triglicerydów. W jaki sposób interpretować jego wyniki? Kiedy można stwierdzić wysoki cholesterol? więcej »
Błonnik a dieta bezglutenowa
Pogromca wirusów, sojusznik w walce z nowotworami i chorobami cywilizacyjnymi, skromny, a zarazem tak cenny błonnik. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by jego dzienne spożycie wynosiło 27- 40 g. Czym jest błonnik? Dlaczego jest tak ważny i jakie łączą go relacje z dietą bezglutenową? więcej »