Gotowanie będzie łatwe, jeśli zastosujesz te porady
Gotowanie powinno być przyjemne i proste - a szybki proces gotowania i sprzątania bardzo pomaga. Zapoznaj się z tymi wskazówkami, aby dowiedzieć się, jak gotować szybciej i prościej. więcej »
Jaka zmywarka marki Beko - TOP 3 polecane modeli
Szukasz zmywarki sprawdzonego producenta? Poznaj propozycje marki Beko! To entuzjastycznie oceniane urządzenia, chwalone za doskonały stosunek jakości do ceny. Zależy ci, by sprzęt był trwały, a przy tym - w rozsądnym budżecie? Zobacz najlepsze opcje! więcej »
Jak zrobić pizzę w domu? 4 najważniejsze zasady
Pizza to danie, które w każdej pizzerii jest trochę inne, ale są ogólne reguły jej przygotowywania, do, których stosują się wszyscy pizzaiolo. Jeżeli chcesz sam zrobić wyśmienitą pizzę zastosuj się do poniższych zasad. więcej »
Kichaj na przeziębienie! Te produkty musisz mieć zimą w kuchni!
W powietrzu czuć już zimową aurę, właśnie dlatego już teraz warto zadbać o swoją odporność, by skutecznie stawić czoło sezonowi grypowemu. Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, podpowie, jak nie dać się przeziębieniu, stosując produkty łatwo dostępne w kuchni. więcej »
Czego nie wiesz o owocach?
Według Światowej Organizacji zdrowia, każdy z nas powinien zjadać dziennie minimum 400 gramów owoców i warzyw. To 400 gramów warto podzielić na 5 porcji, więc porcje minimalne są naprawdę niewielkie. Tymczasem Polacy wciąż jedzą ich zbyt mało, bo 110 kg rocznie. Średnia europejska to 250 kg owoców i warzyw na mieszkańca, chociaż i tę średnią zawyżają Grecy, którzy jedzą rocznie nawet 400 kg owoców i warzyw! Tymczasem owoce są nie tylko smaczne, uniwersalne, zdrowe, ale także ich cechy… potrafią zaskoczyć. więcej »
Soki – z kartonu czy świeże?
Soki czy to owocowe, czy też warzywne lubi każdy z nas. Najczęściej wybieramy gotowe produkty: soki w kartonikach lub butelkach. Dlaczego? Bo tak jest prościej, szybciej i - teoretycznie - taniej. Nie zwracamy jednak uwagi na fakt, że soki te nie są w stanie dostarczyć nam tylu wartości odżywczych i cennych składników, co naturalny, świeżo wyciśnięty sok. To także kwestia wysokiej zawartości substancji konserwujących bądź barwników, a do tego też i cukru. Teoretycznie wydaje nam się, że kupujemy coś zdrowego... więcej »
Owoce egzotyczne, które warto włączyć w naszą dietę
Każdego dnia powinniśmy jeść owoce. Są cennym źródłem witamin i mikroelementów. Są wdzięcznym produktem, który można spożywać samodzielnie jako przekąskę pomiędzy posiłkami, ale też mogą stanowić dodatek do sałatek czy dań głównych. Oprócz polskich owoców, jabłek, śliwek czy wiśni, warto sięgnąć po owoce egzotyczne. więcej »
Biznes lubi wino.
Sztuka prowadzenia interesów w dużej mierze oparta jest na kodeksie dobrych praktyk, w których istotne znaczenie ma budowanie trwałych relacji. Oznacza to także zwyczaj okazjonalnego wręczania podarunków. Profesjonaliści wiedzą, że wino należy do najbardziej stosownych i eleganckich prezentów na każdą okazję, zwłaszcza na delikatnym podłożu biznesowym. Czym warto się wówczas kierować, jeśli chcemy wybrać właściwe wino na prezent? więcej »
Barszcz czerwony - też kiszony
Na święta i na co dzień. Wigilijny, ale też i weekendowy. Smaczny, bo zrobiony z zakiszonych buraczków. To nie jest przepis dla tych, którzy nie cierpią cebuli, bo przy jej obieraniu szczypią oczy. Nie dla tych, którym czosnek brzydko pachnie. Nie dla tych, którzy boją się, że buraczki pozostawią barwny ślad na ich dłoniach. Ci wszyscy niech kupią gotową zupkę w torebce. więcej »
Zdrowe przekąski
Świeże warzywa i owoce są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Dostarczają organizmowi, między innymi, witamin z grupy B, a także witamin: C, A, E, K oraz pektyn, błonnika pokarmowego i kwasów organicznych. Warto przyzwyczaić się do sięganie właśnie po nie w sytuacjach, gdy potrzebujemy zjeść coś na szybko. Nie tylko owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany mogą być alternatywą dla słodyczy i fastfoodów, ale też warzywa, których – nawet o tej porze roku – jest mnogość. Cząstki pomidorów, plastry cukinii, pokrojone w słupki marchewki, papryki czy nawet korzeń pietruszki, mogą stanowić fantastyczną przekąskę. więcej »
Likopen na zdrowie
Likopen jest związkiem organicznym z grupy karotenów, który jest naturalnym pigmentem odpowiadających za kolor czerwony, pomarańczowy i żółty. Naukowcy wskazują na szereg dobroczynnych właściwości tego związku, które mogą mieć znaczący wpływ na zahamowanie rozwoju lub zapobieganie niektórym chorobom, np. raka prostaty, szyjki macicy, piersi, trzustki, przewodu pokarmowego i płuc, a także arteriosklerozy, choroby Parkinsona i chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. więcej »
Warsztaty kulinarne - także w służbie zdrowia?
Jeśli chodzi o przyrządzanie wszelkiego rodzaju potraw to dzisiaj mamy pod tym względem bardzo wielkie możliwości. Jak każdy z nas doskonale wie, obecnie mamy mnóstwo różnego rodzaju książek kucharskich, które pomagają nam bardzo wiele w przygotowywaniu potraw. Mimo wszystko musimy mieć na uwadze także i to, że większość pozycji z takich książek jest przeznaczonych tylko i wyłącznie dla osób, przed którymi kuchnia nie ma żadnych tajemnic i nie mają oni żadnego problemu z tym, aby przyrządzać posiłki. więcej »
Szybkowary - sposób na zdrowe gotowanie
Szybkowary to kolejne po parowarach funkcjonalne urządzenie pozwalające na przygotowywanie zdrowych posiłków. Na pierwszy rzut oka można je zaklasyfikować jako zwykłe garnki, ale to zdecydowanie ich innowacyjna wersja, w której główną rolę odgrywa wysokie ciśnienie. więcej »
Odchudzamy kawę
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący? więcej »
Walentynki od kuchni
Jak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Afrodyzjaki także obecnie cieszą się olbrzymią popularnością. A że święto zakochanych tuż tuż, warto zadbać, by zawartość naszej lodówki sprzyjała miłosnej chemii. U progu walentynek serwujemy przegląd popularnych afrodyzjaków. więcej »